''Geen paniek, wifi-straling is lager dan gsm-straling''

zaterdag, 06 september 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.hln.be/hln/nl/4125/Internet/article/detail/2037252/2014/09/05/Geen-paniek-wifi-straling-is-lager-dan-gsm-straling.dhtml .
5 sept. 2014


De straling van wifi is lager dan de stralingen die van een gsm uitgaan. De wifi-straling is gelijk aan de straling van een fm-radio, zegt Tom Van de Vreken, woordvoerder van vervoersmaatschappij De Lijn, als reactie op het protest van de werkgroep 'Beperk de Straling'. Hij nodigt de werkgroep uit voor een overleg.
'Beperk de Straling' had zich bezorgd getoond over de 'wifitrams' die vanaf eind november in Gent zullen rondrijden omdat die tegen het voorzorgsprincipe indruisen door de blootstelling van de passagiers aan hoge wifi-straling.

Volgens Van de Vreken is er geen reden tot paniek. ''Wij hebben de richtlijnen van het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) gevolgd'', zegt Van de Vreken. ''Bovendien heeft onderzoek aangetoond dat de wifi-straling lager is dan die van een gsm en gelijk is aan de straling van een fm-radio.''

Van de Vreken nodigt de werkgroep daarom uit om hen de standpunten van De Lijn uit te leggen en ''hen in contact te brengen met een expert'', aldus Van de Vreken.

De Lijn kondigde donderdag aan dat er vanaf eind november wifi zal beschikbaar zijn op 90 trams in Gent.

Met lager bedoelt Van de Vreken waarschijnlijk dat de stralingsintensiteit lager is, en vergelijkbaar met die van een fm-radio. Hiermee toont Van de Vreken zich een elektroanalfabeet te zijn. Op de WiFi signalen is een 10 Hz puls gesuperponeerd, midden in het gebied van de hersenfrequenties, hetgeen niet het geval is bij fm radio. Bovendien zijn de basis frequenties verschillend.
De stralingsintensiteit is slechts één van de factoren die van belang is, net zoals bij medicijnen niet alleen het gewicht van de pillen van belang is.
Zie verder:


Berichten%20Belgie/8642/antwerpen_gent_wifi_op_de_trams .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie