'Smartphones werken verslaving aan internet in de hand'

donderdag, 28 augustus 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20140808_01210524 .
8 aug. 2014


'De verslaving aan het internet is een klinische realiteit', zegt Jean-Marc Triffaux, psychiater en diensthoofd van het universitaire ziekenhuis La Clé in Luik. Het psychiatrische centrum heeft sinds 2009 een afdeling die zich toelegt op internetverslaving. 'Dat fenomeen verergert nog door de smartphones, die je altijd en overal kunt meenemen', zegt de arts.

'We zijn ‘cyberverslaving’ beginnen bestuderen, toen we meer en meer gevallen kregen van mensen die bijna 24 uur op 24 uur achter hun pc zaten en nog nauwelijks een sociaal leven overhielden', zegt Triffaux. 'Er komen steeds meer klachten binnen van onderwijsmensen en ouders. En het gaat niet altijd over adolescenten die aan de verslaving lijden.'

Hoewel er nog geen wetenschappelijke consensus is over de definitie van internetverslaving, kan men toch stellen dat het internetgedrag problematisch wordt vanaf het ogenblik dat de gebruiker er niet meer uit vrije wil mee kan stoppen. De Luikse professor onderscheidt een vijftal soorten verslaving: verslaving aan pornografie, verslaving aan cyberseks, aan gokspelletjes, aan chats op sociale netwerken en aan digitale games.

De komst van smartphones heeft de problemen alleen maar verergerd, omdat het internet nu overal en altijd toegankelijk is, vindt de expert, al wil hij de technologie an sich niet als schuldige aan de schandpaal nagelen.

'Cyberverslaving is een pathologie. Ze treft mensen met een fragiele basis of een problematisch gezinsleven. Een en ander heeft wel een weerslag op het functioneren van het brein.'

Jean-Marc Triffaux geeft ouders de raad om hun kinderen jonger dan 12 niet alleen op internet te laten surfen en kinderen jonger dan 3 weg te houden van de schermen. 'Wat kan het nut zijn van een smartphone voor een kind? Daarover moet men met het kind discussiëren. Er moet nagedacht worden over het gebruik dat men maakt van de technologie', vindt de psychiater.

Zie ook:
Onderzoeken/7544/redir .
en
Berichten%20Belgie/6470/redir .
en
Berichten%20Internationaal/7562/korea_digitale_dementie_2_%3B_verslaafd_aan_mobiel .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie