Flitshandel in Wall Street dankzij zendmast in Veurne
dinsdag, 12 augustus 2014 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: m.demorgen.be/dm/m/nl/996/Economie/article/detail/1946906/2014/07/17/Flitshandel-in-Wall-Street-dankzij-zendmast-in-Veurne.dhtml?originatingNavigationItemId=983
aug. 2014
Een bedrijf uit Wall Street heeft een zendmast in het West-Vlaamse Veurne gekocht. De mast dient om omstreden flitshandeltransacties op de beurs mee uit te voeren. Het bedrijf kocht de toren begin vorig jaar van het ministerie van Financiën voor 5 miljoen euro.
Niets in het vredige polderlandschap in Houtem, een deelgemeente van de stad Veurne, laat vermoeden dat hier het decor ligt van hoogtechnologische transacties van een Amerikaans beursbedrijf. 'De NAVO-toren van Houtem', zoals de 244 meter hoge zendmast in de volksmond bekend is, werd vorig jaar gekocht door beursbedrijf Jump Trading LLC uit Chicago, meldt Bloomberg.
Jump Trading gebruikt de toren, waarlangs vroeger militaire communicatie verliep, om razendsnel transacties op de beurs uit te voeren. Het maakt daarbij gebruik van microgolftechnologie. Daarbij worden data via de lucht verstuurd van zendmast naar zendmast.
Microgolven
''Op de mast zijn twee microgolfschotels geplaatst, die gebruikt worden voor datatransmissie'', zegt Katleen Wouters, sales manager bij VolkerWessels Telecom België. VolkerWessels werd door het Amerikaanse bedrijf aangezocht om de zendmast bedrijfsklaar te maken en de nodige veiligheidsmaatregelen te treffen. ''Glasvezel is bekend om snel data over te brengen, maar met microgolven kan het nog sneller. Dat kan omdat je data in een rechte lijn kunt doorsturen, over langere afstanden is dat een voordeel. Elektromagnetische golven bewegen sneller door lucht dan door glasvezel.''
Wouters wil niet bevestigen of hun klant effectief Jump Trading LLC is, zoals Bloomberg aanhaalt, maar wil wel kwijt dat het om een Amerikaans bedrijf gaat.
Specialisten bevestigen dat datatransmissie via microgolftechnologie sneller is dan via glasvezel. Marc Jadoul van Alcatel-Lucent: ''Voorwaarde is wel dat er geen obstakels zoals bergen of gebouwen zijn.''
Microgolftechnologie wordt in de VS al langer ingezet door beursbedrijven, vooral bij communicatie tussen Chicago en New York, maar is nu ook in opmars in Europa. De technologie wordt gebruikt voor flitshandel of high frequency trading. Daarbij worden razendsnelle datatransmissie en complexe algoritmes ingezet om in fracties van seconden aandelen te verhandelen. Beursbedrijven zijn op zoek naar steeds snellere manieren om data door te sturen, en zo voorsprong te nemen op andere.
In het geval van de zendmast in Veurne zou de transmissie gebeuren tussen de beurzen in Frankfurt en Londen, de twee belangrijkste financiële centra in Europa. Jump Trading LLC heeft een filiaal in de Britse hoofdstad.
Flash Boys
Flitshandel kwam eerder dit jaar in een negatief daglicht te staan door het boek 'Flash Boys' van de Amerikaanse onderzoeksjournalist Michael Lewis. Volgens hem vervalst high frequency trading de beurshandel, ten nadele van alle andere die op de beurs actief zijn. Het bedrijf Jump Trading LLC werd in de Verenigde Staten door de overheid gedagvaard omwille van flitshandel.
De federale overheidsdienst Financiën verkocht de zendmast, inclusief het militaire domein waar hij op staat, begin vorig jaar voor 5 miljoen euro. Volgens Peter Roose, burgemeester van Veurne, ging aan de verkoop een opbod vooraf, waardoor de prijs gevoelig opgedreven werd. ''Het werd volgens mij een stuk boven zijn waarde verkocht'', zegt Roose.
Francis Adyns, woordvoerder van de FOD Financiën, kan niet verklappen aan wie de overheid de toren verkocht. ''Als er veel geld voor gegeven werd, kunnen we daar alleen maar blij mee zijn. Al lijkt het me moeilijk in te schatten wat nu precies de juiste marktprijs is voor een zendmast.''
De zendmast is ontsierend voor het landschap, maar omdat er bovenin alleen schoteltjes zitten die voor een zeer gerichte stralingsbundel (en ontvangst) zorgen is er weinig gevaar voor de gezondheid.
Van onze zusterorganisatie StralingsarmVlaanderen kwam hier het volgende commentaar op:
Heb omtrent je voetnoot toch enkele opmerkingen:
-Straalverbindingen zijn veelal in het GHz gebied (hiervoor is er zo goed als geen gevoelige (lage waarden zoals wij gebruiken) meetapp. op de markt)
-Daar waar straalverbindingen de horizon raken zijn de mensen in die omgeving wel blootgesteld aan deze GHz stralingen die tot 300GHz gaat.
-Over de uitwerkingen hiervan op ons organisme is er haast niets te vinden, is er veel stilte (bewust)!
-De diverse overheden doen dit af als onschuldig, waarover horen wij dat nog? DECT, GSM, UMTS, 4G, WiFi, ....
En nog een extra commentaar, ofwel extra informatie, met dank aan Robin H.
Van mij (technische onderlegde EHSer) mogen ze voor straalverbindingen
hogere frequenties gebruiken. Hoe hoger, hoe beter!
Hoezo? Zullen vele EHSers in eerste instantie boos en gefrustreerd zeggen?
Welnu, hoge frequenties kunnen veel makkelijker afgeschermd worden dan
lage frequenties. De reden dat veel mensen er meer last van menen te
hebben is omdat de antennes die deze frequenties uitzenden vaker
dichterbij staan dan antennes die deze frequenties niet uitzenden.
En ook daarvoor is weer een reden. Vaak worden installaties voor onder
de 1 GHz gebruikt voor communicatie over grote afstand. Dit zijn
GSM900, UMTS900, LTE800 en C2000 (390 MHz)
GSM1800, UMTS2100 en LTE2600 worden eigenlijk alleen in steden
gebruikt. Daarintegen komen de signalen onder de 1 GHz verder van
masten vaak veel steker door dan signalen van masten die zenden boven
de 1 GHz. Daardoor zijn ze veel moeilijker te relateren aan een
specifieke plek. Het lijkt eerder ''overal'' te zij. En dat klopt ook
want signalen tot 1 GHz gaan vrij makkelijk door gebouwen en andere
obstakels heen.
Wat veel mensen niet weten is dat de ether al vol hangt met signalen
tussen de 10 en 12 GHz. Deze worden uitgezonden door satellieten voor
televisie. Deze signalen worden echter door een stuk papier al gedempt
met een factor 1000. Als je de gordijnen dicht doet is de straling dus
al nagenoeg nul. Maar ik ken niemand die last heeft van televisie
satellieten en dit is omdat de signalen van satellieten zeer zwak
zijn. Je hebt niet voor niets een goed uitgerichte schotel nodig om de
signalen op te vangen. Hetzelfde geldt voor straalverbindingen.
Maar jezelf wapenen tegen signalen vanaf 10 GHz zal alleen maar
makkelijker worden. Het is niet voor niets dat C2000 het meest
gevreesd wordt door EHSers. Je kunt het namelijk slecht afschermen.
Het knalt overal doorheen en zelfs als het je redelijk lukt is de kans
groot dat het sterk gepulste en scherp gemoduleerde C2000 signaal je
alsnog grijpt.
Dus hoe hoger hoe beter. Dan kunnen wij het tenminste afschermen. WiFi
op 60GHz? Prima! Stuk karton ertussen en weg straling.
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie