Overmatig gsm-gebruik kan je blind maken

donderdag, 05 juni 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1907039/2014/06/03/Overmatig-gsm-gebruik-kan-je-blind-maken.dhtml .
3 juni 2014


Ouders waarschuwen steeds vaker over het overmatig gebruik van de smartphones en telkens lijken kinderen deze raad te negeren. Al zullen ze toch snel van mening moeten veranderen. Een chinese man was uren aan het sms'en in het donker met zijn vriendin toen hij achteraf merkte dat zijn ogen pijn deden. In het ergste geval kan de jongeman zelfs voor de rest van zijn leven blind worden. Oppassen geblazen dus met dat overmatig gsm-gebruik.

© thinkstock.
De 26-jarige man kreeg te horen dat zijn netvlies was losgekomen in zijn oog nadat hij dagen en vooral nachten met zijn vriendin in contact stond met de berichten app 'WeChat' op zijn smartphone. De jongeman was er al een geluk snel bij en dus kon de aandoening met een operatie opgelost worden. Al waarschuwen de artsen wel met dit overmatig gsm-gebruik, want het kan effectief iemand blind maken in dat oog als er niet tijdig wordt opgetreden.

Lichtflitsen
Het netvlies is namelijk heel lichtgevoelig en stuurt signalen door naar de hersenen via de oogzenuw. De man had last van plotselinge lichtflitsen in zijn zicht, wat er op wijst dat het netvlies is losgeraakt. Zoiets gebeurt wanneer de dunne voering aan de achterkant van het oog, het netvlies, ontsnapt van de bloedvaten die het oog voorzien van zuurstof en voedingsstoffen.

Meestal komt deze aandoening voor bij mensen tussen de 50 en 70 jaar, maar onderzoekers hebben al een stijging van de cijfers opgemerkt bij jonge mensen, en dat kan wel eens de schuld zijn van de smartphones. Het gebruik van telefoons en tablets, en dan vooral 's nachts, bezorgen heel veel druk en spanning op onze ogen. Onderzoekers schatten nu al in dat deze aandoening met 50 procent zal stijgen in de volgende jaren.

Lees ook
www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1898016/2014/05/25/Meisje-6-maakt-lijst-met-dingen-die-ze-nog-wil-zien-voor-ze-blind-wordt.dhtml .
www.hln.be/hln/nl/942/Economie/article/detail/1906788/2014/06/03/Meer-gsm-aansluitingen-dan-mensen-op-aarde-in-2015.dhtml .
www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1894825/2014/05/22/Allergisch-voor-je-smartphone-Het-kan.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie