Campagne waarschuwt Belgen voor gevaar van straling door medische beeldvorming

zaterdag, 17 mei 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron 1: nl.metrotime.be/2014/05/12/news/campagne-waarschuwt-belgen-voor-gevaar-van-straling-door-medische-beeldvorming/ .
12 mei 2014


België behoort bij de koplopers wanneer het aankomt op het gebruik van diagnostische stralingstechnologie. Zo krijgt de gemiddelde Belg 1,5 keer meer straling te verwerken dan een Fransman, en 4 keer meer dan een Nederlander of een Brit. Een campagne van de federale overheidsdienst Volksgezondheid moet zowel het grote publiek als de professionele wereld sensibiliseren voor de gevaren van het veelvuldig gebruik van röntgenfoto’s, MRI- of CT-scans. Gemiddeld krijgt elke Belg 5,06 millisievert per jaar aan straling binnen. Zo’n 45 procent daarvan of ongeveer 2 millisievert per jaar is afkomstig van medische toepassingen.
“Medische beeldvorming is uiterst belangrijk (…) en het staat toe om zeer waardevolle gegevens te diagnosticeren en een ziekte te behandelen. Toch moet medische beeldvorming met voorzichtigheid worden voorgeschreven omdat blootstelling aan ioniserende straling niet zonder gevaar is en herhaaldelijke blootstelling schadelijk kan zijn voor de gezondheid en het risico op kanker verhoogt”, zo verklaart minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Laurette Onkelinx het belang van de campagne.
De campagne “Medische beelden zijn geen vakantiekiekjes” wordt al voor het derde jaar op rij georganiseerd. Centraal staat de website www.zuinigmetstraling.be, die informatie bevat over het belang en de risico’s van medische beeldvorming en concrete tips biedt aan onder anderen patiënten, tandartsen en radiologen. De website bevat ook richtlijnen die voorschrijvende artsen moeten helpen bij het kiezen voor de meest aangewezen beeldvormingsmethode. Daarnaast zenden diverse radiozenders gedurende twee weken zes radiospots uit. In november wordt de radiocampagne gedurende een week herhaald. In het kader van de campagne ontvangen alle artsen en tandartsen bovendien affiches, folders en een persoonlijke brief met uitleg. Ze worden ook aangemoedigd om de problematiek met hun patiënten te bespreken.

Bron 2: www.knack.be/nieuws/gezondheid/ziekenhuizen-gaan-straling-per-patient-volgen/article-normal-139925.html .
24 april 2014

Ziekenhuizen gaan straling per patiënt volgen


Vlaamse ziekenhuizen gaan bijhouden hoeveel straling een patiënt bij opeenvolgende radiologische onderzoeken oploopt. Dat wil wel eens te veel worden en dat kan tot kanker leiden.

Elk jaar schrijven artsen in ons land miljoenen on­derzoeken voor waarbij radioac­tieve straling wordt gebruikt, zoals röntgenfoto's, mammografieën of CT­-scans, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Maar die onderzoeken hebben ook een nadeel: röntgen­straling brengt schade toe aan het DNA van cellen. En die schade kan jaren of decennia later tot kanker leiden. Het risico daarop stijgt bij elk stralingsonderzoek.

Paspoort

Hoeveel straling een patiënt al kreeg, werd tot nog toe niet geregistreerd. Binnenkort zal dat wel kunnen, want universitai­re ziekenhuizen en enkele grote privéklinieken gaan voortaan voor elke patiënt een soort 'stra­lingspaspoort' bijhouden. Daarin zal niet alleen opgetekend worden welke radiologische onderzoeken een patiënt al heeft ondergaan, maar ook aan welke dosissen hij of zij daarbij is blootgesteld. Er komt ook een aanbevolen maximumstraling per medisch beeldvormingsonderzoek.



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie