Wetenschappers kunnen een lucide droom in je brein schieten
dinsdag, 13 mei 2014 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: www.demorgen.be/dm/nl/992/Wetenschap/article/detail/1884150/2014/05/12/Wetenschappers-kunnen-een-lucide-droom-in-je-brein-schieten.dhtml .
12 mei 2014
Opmerkelijke doorbraak in de slaapwetenschap: een 'lucide droom' - een droom waarbij je beseft dat je droomt - is van buitenaf te triggeren door een lichte elektrische schok op je hersenen. Dat zeer tot enthousiasme van onderzoekers én testpersonen.
De testpersonen zelf waren naar verluidt bijzonder enthousiast over het 'plotse besef' dat binnendonderde.
Stel je voor: je droomt dat je op het dak van je eigen huis klimt, je armen spreidt en tot je eigen verbazing merkt dat je kan vliegen. Dat vind je zo bijzonder, en absurd, dat je plots beseft dat je je midden in je eigen droom bevindt. Maar zelfs met dat besef probeer je er het beste uit te halen en eens over je eigen stad te vliegen. Ziedaar de omschrijving van een willekeurige 'lucide droom'.
Voor de dromer zelf is een lucide droom vaak een spannende, fascinerende en kleurrijke belevenis - hier en daar wordt zelfs het woord 'spiritueel' in de mond genomen. Het is daarnaast ook een categorie van dromen die slaapwetenschappers bijzonder interesseert. Via lucide dromen, die veel weg hebben van een overlap tussen twee bewustzijnstoestanden, zouden ze bijvoorbeeld de overgang van de ene toestand naar de andere kunnen uitpluizen.
Duitse en Amerikaanse onderzoekers zijn er nu voor het eerst in geslaagd om lucide dromen te triggeren bij 27 testpersonen, die voordien nooit lucide dromers waren geweest. Dat lukte door tijdens de droomfase van de slaap via elektroden een lichte stroomspanning op de hersenen van de slapers te zetten. De idee was om eenzelfde hersengolfpatroon te creëren in de frontale cortex van de testpersonen als eerder was opgemerkt bij 'ervaren' lucide dromers tijdens zo'n droom.
Bewustzijn bestuderen
''Ik dacht nooit dat dit zou lukken'', getuigt onderzoeker John Allan Hobson verrast tegenover wetenschapssite LiveScience. ''Maar blijkbaar is dat wel het geval.'' De testpersonen zelf waren naar verluidt bijzonder enthousiast over het 'plotse besef' dat binnendonderde. De droomomschrijvingen waren meestal vrij kort, maar voldoende helder.
De wetenschappers concludeerden na tests dat een frequentie van 44 Hz ideaal lijkt om het brein te stimuleren tot luciditeit tijdens het dromen. Voortaan, zo luidt het nog, kunnen wetenschappers de toestand van lucide dromen voluit gaan bestuderen, omdat ze die gewoon zelf in gang kunnen zetten. Dat zou voor nieuwe inzichten kunnen zorgen in de mechaniek van ons brein en hoe het omgaat met 'bewustzijn' in al haar mogelijke gedaantes en niveaus.
Weer een voorbeeld van een niet-thermisch biologisch effect.
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie