Stralingswaarde mobieltjes moet vermeld worden in België

donderdag, 06 maart 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.apparata.nl/nieuws/stralingswaarde-mobieltjes-moet-vermeld-worden-in-belgie-6003 .
5 maart 2014

Het was al bekend, maar vanwege de mooie sticker toch maar de referentie naar bovenstaande link


Fabrikanten van mobiele telefoons moeten sinds kort in België verplicht vermelden wat de stralingswaarde is. Consumenten zouden zich daar namelijk veel meer bewust van moeten worden.

Bij de technische specificaties van mobiele telefoons moeten fabrikanten vanaf 1 maart vermelden wat de stralingswaarde (SAR) is. Op die manier kunnen mensen telefoons niet alleen vergelijken op basis van het besturingssysteem, de afmeting van het scherm of andere zaken.

Er is een quotering opgesteld die varieert van A (weinig straling) tot E (de toestellen met de hoogste stralingswaarde). Op die manier krijgt de consument de kans om daarmee rekening te houden bij de aankoop van een product.

Ook is per 1 maart in België een verbod van kracht geworden op het verkopen van mobiele telefoons die specifiek gericht zijn op kinderen onder de 7 jaar. Ook is reclame voor gsm’s die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie verboden. (via: gva.be .)

Gaat België hierin te ver? Of zouden deze regels ook ingevoerd moeten worden in Nederland?

Zie ook:
www.belgium.be/nl/nieuws/2014/news_gsm_mesures_de_precautions.jsp .
5 maart 2014


De Belgische overheid neemt voorzorgsmaatregelen omdat er nog geen duidelijke wetenschappelijke conclusies zijn over de schadelijkheid van gsm-straling.

De stralingswaarde van een gsm, die weergegeven wordt in een SAT-waarde (specifiek absorptie tempo) moet vanaf nu bij de verkoop van elk toestel worden vermeld. Zo kan de consument rekening houden met deze informatie en een bewuste keuze maken. De SAT-waarde moet bij de technische specificaties van elk toestel worden vermeld, en dit zowel op het etiket op het rek in de winkel als bij de verkoop via internet. Ook in reclame- en promotieboodschappen moet de SAT-waarde vermeld worden van zodra er ook andere technische specificaties worden vermeld. Zij moet niet op de verpakking staan.

Mobiele telefoons die speciaal ontworpen zijn voor jonge kinderen onder de 7 jaar, mogen niet meer op de Belgische markt worden verkocht. Het gaat om toestellen met bijvoorbeeld weinig toetsen of een voor kinderen aantrekkelijke vorm. Ook reclame om het gsm-gebruik bij kleine kinderen aan te moedigen is verboden.Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie