Kinder-gsm's verboden vanaf 1 maart

zaterdag, 22 februari 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1798709/2014/02/22/Kinder-gsm-s-verboden-vanaf-1-maart.dhtml .
22 febr. 2014

De verkoop van gsm's die speciaal werden ontworpen voor kinderen jonger dan 7, is vanaf 1 maart verboden in ons land. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil niet wachten tot er uitsluitsel is of intensief mobiel bellen wel of niet kankerverwekkend is.


Doelwit van het verbod zijn de mobieltjes in de vorm van een speelgoedje - zoals een knuffelbeertje - die bestemd zijn voor peuters en kleuters onder de 7 jaar, en een minimum aan knoppen hebben. Reclame voor gsm's die bedoeld zijn voor die leeftijdscategorie wordt ook verboden.

Daarnaast moet voortaan bij de (online) verkoop van élke gsm of smartphone de stralingswaarde (SAR) worden vermeld. Hoe hoger de stralingswaarde van het toestel, hoe slechter voor de gezondheid. Ook in reclames moeten de producenten telkens de stralingswaarde vermelden. Elke mobiele telefoon krijgt ook een verklaring van de verschillende categorieën mee, samen met de mededeling: ''Denk aan uw gezondheid, gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAR-waarde''.

Ongeveer 4 procent van de gsm-gebruikers in België belt meer dan 30 minuten per dag, wat wordt beschouwd als het risiconiveau. Bijna alle Belgische twaalfjarigen hebben een gsm, op de leeftijd van 10 jaar gaat het om 2 op de 3 jongeren.

Zie ook:
www.health.belgium.be/eportal/19089508_EN#.VCA1L_l_u8b .
7 febr. 2014
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie