4G in Brussel

zondag, 26 januari 2014 - Categorie: Berichten Belgie

Brussels parlement stemt in met versoepeling stralingsregels voor 4G
www.demorgen.be/dm/nl/5403/Internet/article/detail/1780728/2014/01/24/Brussels-parlement-stemt-in-met-versoepeling-stralingsregels-voor-4G.dhtml .
24 jan. 2014


Het Brussels parlement heeft vrijdag ingestemd met de nieuwe stralingsnorm voor gsm-masten, die veel sneller mobiel internet mogelijk moet maken. Na twee jaar getouwtrek besloot de Brusselse regering de norm eind vorig jaar op te trekken tot 6 Volt per meter. Volgens Ecolo-minister Evelyne Huytebroeck bewijst de nieuwe norm dat een evenwicht tussen economie en bescherming van de gezondheid perfect mogelijk is.

Surfen op een 4G-netwerk gaat veel sneller dan met de technologieën van de tweede en derde generatie. De strenge Brusselse normen maakten van de hoofdstad echter een blinde vlek, wat voormalig Belgacom-topman Didier Bellens zijn beruchte 'fuck you'-uitspraken ontlokte.

Binnen de Brusselse regering hielden de groenen uit veiligheidsoverweging lange tijd voet bij stuk. Uiteindelijk kwam er een globale emissienorm van 6 Volt per meter uit de bus, weliswaar voor gewone telefonie, 3G en 4G samen. ''Een van de tot dusver meest beschermende normen'', klopt Huytebroeck zich op de borst.

Om 4G onder de 6V/m-regel mogelijk te maken, zullen extra gsm-masten nodig zijn. De nieuwe Brusselse ordonnantie voorziet daarom ook een kadaster van overheidsgebouwen om de installatie van masten te vergemakkelijken. Een onafhankelijk comité met wetenschappers, technici, artsen en economen zal dan weer moeten toezien op de naleving van de nieuwe regels.

Een overwinning van de Telecomindustrie en een nederlaag voor de gezondheid.En een ingezonden mail over dit onderwerp.

Zoals u wellicht al weet hanteerde Brussel iets strengere normen dan de rest van België (en dan Nederland) : 3 Volt per meter gold tot nu toe als een totaalnorm, voor alle netwerken en antennes samen. Nog veel te hoog zeggen steeds meer onafhankelijke wetenschappers ! Volgens hen is een norm van 0,6 V/m nodig is om de volksgezondheid adequaat te beschermen.

Maar voor de uitrol van 4G zat Brussel al met zijn 3V/m met de handen in het haar.

zie artikels op Stopumts :
Berichten%20Belgie/7186/4g-netwerk_beperkingen_vanuit_brussel!
Berichten%20Belgie/7338/belgacom_%E2%80%98uitrol_4g_in_brussel_kan_tot_18_maanden_duren%E2%80%99
Berichten%20Belgie/7697/4g_in_brussel

Wat nu ? Kiezen voor de volksgezondheid of voor 4G ?

Welnu het verdict is gevallen: Brussel kiest voor 4G (verrast ?) en trekt dan maar de norm omhoog naar 6 V/m.
www.telebruxelles.net/portail/info/255-info-regionale/29683-4g-la-nouvelle-norme-de-rayonnement-des-antennes-gsm-adoptee-au-parlement .


Nu zou er wel een experten-team (wetenschappers, artsen, technici en economisten) worden opgezet en een dialoog tot stand gebracht worden met de omwonenden. Hopelijk gaat dit er dan toch wat eerlijk aan toe en worden niet (alweer) alle bewijzen en alle getuigenissen van mensen die er wél duidelijk last van hebben de doofpot in gestopt ?

Met vriendelijke groet,

Een bezorgde lezer uit BelgiëLees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie