Verbod kindermobieltje

maandag, 02 september 2013 - Categorie: Berichten Belgie

Bron 1: NOS Journaal 2 sept. 2013 en teletekst p. 130.
en
nos.nl/artikel/546844-belgie-verbiedt-kindergsm.html .

letterlijke tekst teletekst pagina:

België verbiedt kindermobieltje


In België wordt over zes maanden de verkoop van gsm's aan kinderen onder de 7 verboden. Ook reclame voor gsm's en smartphones gericht op kinderen onder de 13 mag binnenkost niet meer.

Het verbod is een initiatief van de ministers Onkelinkx van Volksgezondheid en Vande Lanotte (Consumentenzaken). De wet is in het Staatsblad gepubliceerd.

Wetenschappers strijden al jaren over de vraag of de straling van een gsm gevaarlijk is. Het IARC, Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker, vond in 2011 daarvoor ''beperkt bewijs''. Het verkoopverbod wordt ingesteld uit voorzorg, om kinderen te beschermen.

Bron 2: www.nu.nl/tech/3564852/belgie-verbiedt-verkoop-mobieltjes-kinderen.html .
2 sept. 2013

België verbiedt verkoop mobieltjes aan kinderen


Het wordt in België verboden om mobiele telefoons te verkopen aan kinderen onder de 7 jaar. Straling van de apparaten vormt een gevaar, vinden Belgische wetgevers.

Foto: Thinkstock
Ook reclame maken voor gsm's die zijn gericht op kinderen van onder de 13 jaar wordt verboden, melden verschillende Belgische media.
De wetgeving is met name gericht op speciale 'kindermobieltjes', die qua functionaliteit of uiterlijk zijn gericht op jonge kinderen.

Het verbod gaat over zes maanden in. In februari zei minister Laurette Onkelinx (Volksgezondheid) al kindermobieltjes te willen verbieden. Volgens haar zou er 'beperkt bewijs' zijn dat straling van mobieltjes kankerverwekkend is. Daarom wil ze het zekere voor het onzekere nemen.

Waarschuwing
Bij de verkoop van mobiele telefoons aan volwassenen moet een waarschuwing worden getoond, die consumenten wijst op het vermeende stralingsgevaar. ''Denk aan uw gezondheid - gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere SAT-waarde'', luidt de waarschuwing.
Die waarde toont hoe sterk de straling van een mobieltje is. Om dit overzichtelijk te maken komt er een Belgisch 'SAT-label', dat telefoons zal keuren van A tot en met E.
De waarschuwing zal ook moeten verschijnen in advertenties voor telefoons.

Onenigheid
Binnen de wetenschap bestaat onenigheid over de link tussen straling van mobiele telefoons en het risico op kanker.
KWF Kankerbestrijding zegt dat er geen oorzakelijk verband is getoond, hoewel de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN in 2011 wel sprak van een 'klein risico' op kanker door het gebruik van mobieltjes (.pdf).
Een Deens onderzoek onder 350.000 deelnemers dat in 2011 werd gepubliceerd vond geen verband tussen mobiele straling en hersentumoren.

we rapporteerden op Stopumts al eerder over dit komende rapport.
Verder, voor commentaar op het hierboven vermelde misleidende Deense onderzoek zie:
pdf/Overheidsbeleid-misleidende-informatie-20.pdf .


Bron 3: tweakers.net/nieuws/91030/belgie-verplicht-gezondheidswaarschuwing-bij-verkoop-mobieltjes.html .
2 sept. 2013

België verplicht gezondheidswaarschuwing bij verkoop mobieltjes


Belgische winkeliers moeten consumenten binnenkort waarschuwen voor veronderstelde gezondheidsrisico's van mobiele telefoons. Ook krijgen telefoons een 'stralingslabel', waarmee wordt aangegeven hoeveel elektromagnetische golven de telefoon uitstraalt.

Umts- en gsm-zendmastDe wetgeving, die al is goedgekeurd door het Belgische parlement en over een halfjaar van kracht wordt, geldt zowel voor webwinkels als fysieke winkels. Winkeliers die zich niet aan de nieuwe wet houden, kunnen een boete krijgen.

Op de 'plaats van verkoop' moet volgens de wet een voorgeschreven tekst worden getoond: ''Denk aan uw gezondheid - gebruik uw mobiele telefoon met mate, bel met een oortje en kies voor een toestel met een lagere sat-waarde.'' De sat-waarde geeft aan hoeveel elektromagnetische golven de telefoon uitstraalt.

Bovendien krijgen telefoons in België een 'stralingslabel', waarbij telefoons die minder dan 0,4W/kg uitstoten het 'A'-label krijgen en telefoons die meer dan 1,6W/kg uitstralen van het E-label moeten worden voorzien. Telefoons met een sat-waarde van meer dan 2W/kg waren door de Europese Unie al verboden.

Het label moet worden getoond in alle advertenties voor telefoons waarbij ook andere technische specificaties worden getoond, samen met de sat-waarde zelf. Dat moet in dezelfde lettergrootte worden getoond als de andere specificaties. Het is niet geheel duidelijk of de wetgeving ook voor bijvoorbeeld tablets geldt: de wet spreekt over een 'gsm'. Sommige tablets en laptops hebben ook gsm-functionaliteit aan boord.

België neemt verder maatregelen om kinderen te beschermen tegen de veronderstelde gezondheidsrisico's van mobiele telefoons. Zo is het, zodra de nieuwe wetgeving van kracht wordt, verboden om advertenties voor telefoons te richten op kinderen die jonger dan zeven jaar zijn. Ook is er een aparte wet goedgekeurd door het parlement die het verbiedt om telefoons te maken die specifiek voor kinderen onder de zeven jaar zijn ontwikkeld. Volgens De Morgen is ook die wet ingevoerd uit vrees voor stralingsgevaar.

Wetenschappers zijn het er nog niet over eens of aan de straling van mobiele telefoons daadwerkelijk gezondheidsrisico's kleven. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt mobiele telefoons 'mogelijk kankerverwekkend'. Die classificatie geldt ook voor onder meer uitlaatgassen en koffie. Het gaat daarbij bovendien om een zeer klein risico, als er al een risico bestaat, tekent de WHO aan. Volgens de Nederlandse Gezondheidsraad is er geen duidelijk bewijs dat mobiele telefoons het risico op kanker vergroten, maar kan het ook niet worden uitgesloten.

Bron 4: www.demorgen.be/dm/nl/997/Consument/article/detail/1696983/2013/09/02/Kindergsm-s-straks-verboden-wegens-stralingsgevaar.dhtml .

Bron 5:
www.standaard.be/cnt/dmf20130901_00718997 .




Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie