Brusselse regering bereikt akkoord over 4G
dinsdag, 16 juli 2013 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: www.standaard.be/cnt/dmf20130712_00656430 .
12 juli 2013
De Brusselse regering heeft een akkoord bereikt over aanpassingen aan de stralingsnormen in het Brussels gewest, waardoor de uitrol van mobiel internet via 4G mogelijk wordt.
Belgacom-topman Didier Bellens haalde begin dit jaar nog zwaar uit naar de stralingsnormen, die volgens hem te streng waren om 4G aan te bieden. “De hoofdstad van Europa dreigt de enige plaats in Europa te worden waar geen 4G is”, hekelde hij. “De mensen daar hebben nood aan 4G. En wat zegt Brussel... Fuck you.”
De Brusselse regering heeft nu toch een akkoord aangekondigd over de beschikbaarheid van 4G. Brussel zal zich daarbij niet baseren op de Vlaamse of Waalse stralingsnormen, maar een eigen regeling uitwerken. De fors bekritiseerde norm van 3 volt/meter zou daarbij worden aangepast. Die Brusselse 4G-norm is strenger dan wat Europa en ook de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevelen.
De nieuwe stralingsregels van de Brusselse regering zijn op dit moment niet meer dan een politiek akkoord. Verwacht wordt dat eind oktober de eigenlijke uitrol van start zou kunnen gaan. Geert Standaert, bij Belgacom verantwoordelijk voor netwerk en infrastructuur, zei eerder al gezegd dat een uitrol van 4G in de hoofdstad 12 tot 18 maanden zou duren.
De Brusselse noordrand kan overigens al beschikken over 4G-functionaliteit. Eind april activeerde Belgacom de snellere netwerkstandaard te activeren op zendmasten die nog net aan de Vlaamse kant van de gewestgrens staan, waardoor inwoners van Ganshoren, Sint-Agatha-Berchem en Sint-Jans-Molenbeek al mobiel kunnen surfen op het 4G-netwerk.
Een droevige overwinning voor de Telecomindustrie.
Verdere informatie in:
www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=795:4g-in-brussel-vanaf-2014&catid=43:nieuws-algemeen .
12 juli 2013
''De Brusselse regering heeft een politiek akkoord bereikt over aanpassingen aan de stralingsnorm, waardoor de uitrol van mobiel internet via 4G in het gewest vanaf januari in de praktijk mogelijk wordt. Belgacom is blij met de ''eerste stap'', maar mist een langetermijnoplossing.''
Op dit moment is 4G, het supersnelle mobiele internet van de vierde generatie, nog steeds niet beschikbaar in Brussel omdat de stralingsnormen van het Brussels Gewest daarvoor te streng zijn. Op dit moment geldt voor gsm-masten een stralingsnorm van 3 volt per meter.
Het uitblijven van 4G heeft al tot heel wat wrevel geleid. Belgacom-topman Didier Bellens bijvoorbeeld haalde begin dit jaar nog zwaar uit naar de stralingsnormen in Brussel. ''De hoofdstad van Europa dreigt de enige plaats in Europa te worden waar geen 4G is'', hekelde hij. ''De mensen daar hebben nood aan 4G. En wat zegt Brussel... Fuck you'', luidde het toen fel.
Nu is er dus een politiek akkoord over een aanpassing van de regels. De gecontesteerde norm van 3 volt per meter blijft wel bestaan. Die geldt op dit moment nog voor alle netwerken samen (2G, 3G en 4G), maar zal worden opgesplitst per netwerk: 3 volt per meter voor 2G, 3 volt per meter voor 3G én 3 volt per meter voor 4G. Voor het respecteren van die norm zal de straling van de antennes van de verschillende telecomoperatoren bij elkaar worden opgeteld.
De operatoren zullen dus moeten samenwerken, zoals dat vandaag al het geval is, maar ze krijgen dus wel meer ruimte om het supersnelle 4G te ontwikkelen, zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). ''Het was technologisch moeilijk, maar de drie verschillende netwerken krijgen elk een norm van 3 volt per meter. De verschillende operatoren zullen werken met 3 'potten' voor 2G, 3G, en 4G. 2G en 3G moeten ook op punt blijven.''
Ten laatste eind oktober wordt het voorstel goedgekeurd in het Brussels Parlement. Vanaf begin volgend jaar kan 4G operationeel ontplooid worden.
''Gezondheid beschermen, economische ontwikkeling waarborgen''
Het akkoord houdt rekening met de dubbele bekommernis van de Brusselse overheid om enerzijds de gezondheid van de Brusselaars te beschermen en anderzijds de economische ontwikkeling van het gewest te waarborgen, luidt het in een mededeling van minister-president Vervoort (kleine foto). ''De oplossing waarvoor gekozen is, laat het gebruik van nieuwe technologieën in Brussel toe en stelt tegelijk de gezondheid van de Brusselaars veilig.''
Er komt een onafhankelijk college van experts (met artsen, wetenschappers en technici) dat elk jaar een rapport moet maken over de technologische en gezondheidsaspecten van mobiel internet. De regering werkt ook aan een kadaster van openbare gebouwen die in aanmerking komen om antennes te plaatsen. Crèches, scholen of ziekenhuizen worden uitgesloten. De operatoren zouden zo'n 350 antennes nodig hebben en zoeken nog zo'n 200 plaatsen.
De strenge norm van 3 volt per meter wordt niet opgetrokken. Het parlement heeft die norm goedgekeurd in 2007 omdat het zich zorgen maakte over de volksgezondheid, het is juridisch niet mogelijk die te verhogen, zegt Vervoort.
''Blij met deze eerste stap''
Belgacom reageert alvast positief op het bericht uit Brussel. ''We zijn blij met deze eerste stap, maar een langetermijnoplossing is het niet'', laat een Belgacom-woordvoerder weten.
''Na de goedkeuring van de nieuwe regels kunnen we starten met het plaatsen van 4G-antennes. Dat is een goeie eerste stap, maar later, als de capaciteit moet worden verhoogd, zullen we in de problemen komen'', nuanceert Belgacom.
Belgacom heeft tot dusver al in 130 Belgische steden en gemeenten 4G uitgerold. Het kan wel nog ongeveer een jaar duren vooraleer 4G op punt staat in Brussel. Concurrenten Mobistar en Base beschikken nog niet over een 4G-netwerk.
Eerder:
Eind dit jaar toch 4G in Brussel
Bron: www.brusselnieuws.be/artikel/bedrijf-lanceert-dan-toch-4g-netwerk-brussel .
20 juni 2013
Het bedrijf B-lite wil eind dit jaar als eerste een 4G-netwerk lanceren in Brussel. De firma omzeilt de strenge Brusselse normen door alleen te investeren in een 4G-netwerk en niet in te zetten op de oudere 2G en 3G-technologie.
B-lite werd door een recente overname eigenaar van 76 zendmasten in Brussel. Het wil nu via die masten 4G aanbieden.
Het bedrijf kan in tegenstelling tot Belgacom en Mobistar wel 4G aanbieden, omdat het niet investeert in oudere technologie. “Als de bestaande operatoren 4G zouden aanbieden bovenop hun 2G- en 3G-aanbod, zouden ze de norm van 3 volt per meter meteen overschrijden”, zegt CEO Max Heilbron. “Wij starten eerst met 4G, dus voor ons staat de teller op nul.”
B-lite rondde in mei al een positieve test af. Tegen het eind van het jaar moet het netwerk operationeel zijn. Om mobiel te surfen via het netwerk is wel een modem van B-lite nodig, alsook een smartphone die compatibel is met de 4G-technologie.
Eerder bleek al dat een deel van de Brusselaars, meer bepaald in het noorden van het Gewest, via het netwerk van Belgacom toegang zou hebben tot 4G. Dat komt omdat het bereik van de masten in Vlaanderen, waar de norm minder streng is, tot in Brussel reikt.
De Brusselse regering bereikte nog geen compromis met aanbieders als Mobistar en Belgacom om een 4G-netwerk bovenop de bestaande 2G en 3G-netwerken mogelijk te maken. Voorlopig werd alleen een verlenging van de overgangsperiode naar de strenge 3 volt per meternorm goedgekeurd.
De norm van 3 V/m geldt dus kennelijk per operator, ook een manier om hoge stralingsintensiteiten te krijgen.
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie