Belgacom: ‘Uitrol 4G in Brussel kan tot 18 maanden duren’

vrijdag, 07 juni 2013 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: www.standaard.be/cnt/DMF20130606_00613472
6 juni 2013


“12 tot 18 maanden” zou het volgens Belgacom duren om een 4G-netwerk in de hoofdstad te installeren, al is dat momenteel nog zeer hypothetisch. Door de strenge stralingsnormen in de hoofdstad kunnen operatoren geen mobiel internet van de nieuwste, en dus snelste, generatie aanbieden.

Telecombedrijf Belgacom lichtte donderdag de plannen voor mobiel internet (3G+ en 4G) via het Proximusnetwerk toe in het controlecentrum van het netwerk in hartje Brussel. Waar het bedrijf eind vorig jaar 4G lanceerde in verschillende steden zoals Antwerpen en Gent, blijft het hoofdstedelijk gewest verstoken van de nieuwste generatie mobiel internet. Het bedrijf klopt zichzelf evenwel op de borst dat nu reeds 35 procent van de bevolking toegang heeft tot de snelle technologie. ‘Ook de Noordrand van Brussel heeft overigens dekking.’

In Brussel zelf staat de stralingsnorm van 3 volt per meter 4G echter in de weg, en het dossier lijkt ook muurvast te zitten. Volgens Geert Standaert, vicepresident bij Belgacom verantwoordelijk voor het netwerk en de infrastructuur, is de ontwikkeling van 4G momenteel zeer belangrijk bij operatoren in het buitenland. ‘Voor ons is dit geen houdbare situatie. De hoofdstad van Europa zal 4G hebben. Maar wanneer?’. Standaert wees er ook op dat in sommige delen van Brussel de kwaliteit voor ‘voice’ - gewoon mobiel bellen - erop achteruit gaat.

Nieuwe licenties in november

Telecomregulator BIPT kondigde woensdag aan dat nieuwe 4G-licenties, op de 800 MHz-band die een groter bereik heeft, in november geveild zullen worden. Standaert verwees, gevraagd naar mogelijke interesse, naar de ‘return on investment’ die belangrijk is. Ook maakt het geval Brussel de business case moeilijker. ‘We gaan verplicht worden onze investeringen te optimaliseren. Het zijn enorme bedragen. We gaan het bestuderen.’ Belgacom gebruikt nu de 1800 MHz-band voor 4G.

4G is belangrijk voor het bedrijf omdat mobiel surfen volgens Standaert momenteel op een kantelpunt staat. In het eerste kwartaal verdubbelde het dataverkeer bij Belgacom tegenover 2012, over heel 2013 wordt een groei met factor 2,5 verwacht. In de toekomst zou bijvoorbeeld mobiele video veel aan belang winnen. Vijfendertig procent van de toestellen is nog 2G, de gewone gsm, maar in de Belgacomwinkels is meer dan 65 procent van de verkoop smartphones. Met een gemiddeld verbruik van 200 MB per maand per gebruiker betekent mobiel internet momenteel vooral nog surfen.

De complimenten van Stopumts voor de Brusselse autoriteiten, en nu maar hopen dat ze lang (permanent ?) standvastig zullen blijven.


Eerder nieuws over dit onderwerp:

Belgische politiek wil oplossing voor strenge stralingsnormen Brussel

Bron: tweakers 12 febr. 2013


tweakers.net/nieuws/87244/belgische-politiek-wil-oplossing-voor-strenge-stralingsnormen-brussel.html .

Door Bauke Schievink, dinsdag 12 februari 2013, met nieuw vervolg onderaan.

Belgische politici werken aan een voorstel dat er voor zorgt dat de stralingsnormen in Brussel worden aangepast. Momenteel zouden de normen te streng zijn, waardoor onder andere het opzetten van een 4g-netwerk in de hoofdstad wordt bemoeilijkt.

Dat zegt de Belgische nieuwssite Knack op basis van uitspraken van politici in de Franstalige krant L'Echo. Daarbij zou Evelyne Huytebroeck, in België werkzaam als minister van Leefmilieu, een voorstel in gaan dienen om telecomproviders tegemoet te komen. Die claimen namelijk al enige tijd dat het onmogelijk is om een dekkend 4g-netwerk op te zetten in de Belgische hoofdstad vanwege te strenge stralingsnormen.

Het is nog niet duidelijk hoe het voorstel van Huytebroeck er precies uit komt te zien; enkele technische details zouden nog uitgewerkt moeten worden. Daarnaast zouden er nog andere politici zijn die werken aan een voorstel met betrekking tot de stralingsnormen, maar deze worden pas uitgewerkt als het initiatief van Huytebroeck faalt. Het bewuste voorstel moet nog voor het einde van de maand worden ingediend.

De meeste Belgische telecomproviders zijn al begonnen met het uitrollen van 4g op basis van lte, al is de beschikbaarheid nog beperkt. Het is nog onduidelijk of de wijziging in de stralingsnormen voor een definitieve uitrol van 4g in Brussel gaat zorgen.

Voor vervolg zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1622594/2013/04/26/Te-strenge-norm-maakt-4G-in-Brussel-onmogelijk.dhtml .

''Te strenge norm maakt 4G in Brussel onmogelijk''


Het Raadgevend Comité voor de telecommunicatie (RCT) vraagt minister van Economie en Consumenten Johan Vande Lanotte alle politieke verantwoordelijken ''aan te sporen ernstig rekening te houden met de gevolgen'' van de stralingsnormen in het Brussels gewest. Die norm is in het hoofdstedelijke gewest zeer streng, wat volgens de telecomoperatoren de uitrol van een 4G-netwerk onmogelijk maakt.

Het RCT is een adviesorgaan voor de telecomsector. Naast vertegenwoordigers van allerlei telecombedrijven en -operatoren, zijn ook de gebruikers lid van het comité, net als vertegenwoordigers van de federale regering en van de werkgevers- en werknemersorganisaties.

Bezwaren
Het RCT schaart zich nu achter de vele kritieken op de strenge stralingsnormen in Brussel, de zogenaamde '3V-m norm'. ''Het RTC stipt aan dat deze norm, die tot 200 maal strenger is dan voorgeschreven door de Wereldgezondheidsorganisatie, resulteert in slechtere kwaliteit van oproepen op de 2G- en 3G-netwerken. In de ontwikkeling van nieuwe mobiele technologieën op 4G en 5G vormt de norm een ernstige belemmering. Voor de economische ontwikkeling en de jobcreatie in Brussel en voor het internationaal imago als Europese hoofdstad is de norm nefast. Ook de consument wordt erdoor benadeeld: hogere tarieven, tragere verbindingen, slechtere dekking en dus een lagere bereikbaarheid in het algemeen en dus ook van de nood-, hulp- en veiligheidsdiensten.''

Maatregelen
Voor het Raadgevend Comité moet minister Vande Lanotte alle politieke verantwoordelijken aansporen ernstig rekening te houden met die gevolgen. Het adviesorgaan schaart zich achter de voorgestelde mogelijke oplossingen van telecomregulator BIPT. ''Volgens het RTC is afstappen van de huidige cumulatieve berekeningswijze gespreid over alle operatoren een minimale vereiste.''

zie ook:
www.standaard.be/cnt/DMF20130430_00561673 .
en
www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1624762/2013/04/30/Antennes-op-gewestgrens-veranderen-Brusselse-4G-wetgeving-niet.dhtml .



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie