Minister vraagt gsm-verbod voor kinderen

dinsdag, 26 februari 2013 - Categorie: Berichten Belgie

1-ste bron: De Morgen.be 23 febr. 2013

Onkelinx vraagt gsm-verbod voor kinderen
met een update (4-de bron) dd 25 febr. met meer definitieve maatregelen onderaan deze tekst.


Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) wil een verbod op gsm-reclame voor jongeren onder de 14 én een verkoopverbod op gsm's specifiek bedoeld voor kinderen onder de 7.

De minister wil geen risico lopen, ook al staat niet vast dat gsm's gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Onkelinx wil voorts dat verkopers van mobiele telefoons het maximale uitzendvermogen (de SAR of Specific Absorption Rate) vermelden. Onkelinx werkt voor het gsm-initiatief samen met minister van Consumenten Johan Vande Lanotte.

www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1584685/2013/02/23/Onkelinx-vraagt-gsm-verbod-voor-kinderen.dhtml?utm_source=RSSReader&utm_medium=RSS .

Verheugend nieuws. In België houden zelfs ministers zich met dit onderwerp bezig. Binnen een maand al drie. In bovenstaande de ministers Onkelinx en Vande Lanotte en in het conflict met Belgacom, zie deze rubriek 24/02/13, de minister van Milieu Evelyne Huytebroeck.
Het verbod voor reclame voor mobieltjes voor kinderen onder de 14 was er sinds 2010 al in Frankrijk. Zo geleidelijk aan gebeurt er toch wel iets. Zie ook de Compilatie in de rubriek Artikelen.


2-de bron: een goed geschreven verhaal op de website van jrschrader:

www.jrschrader.nl/blog/97-belgie-verbod-mobieltje-voor-kind .

3-de bron: Gazet van Antwerpen 24 febr. 2013

Onkelinx wil gsm verbieden voor kinderen


Als het van minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx (PS) afhangt zullen gsm-verkopers toestellen die specifiek bedoeld zijn voor kinderen jonger dan zeven niet meer aan de man mogen brengen. Bovendien wil Onkelinx gsm-reclame voor jongeren onder de veertien verbieden. Dat meldt Het Nieuwsblad.
De minister wil geen risico lopen met het oog op de gezondheid van de kinderen. Luc Verschaeve, die als professor biomedische wetenschappen aan de Antwerpse universiteit meewerkte aan een onderzoek van het Internationaal Agentschap voor Onderzoek naar Kanker (IARC) waarschuwt eveneens op het verhoogde risico op kanker: ''Op basis van een onderzoek dat in dertien landen in alle uithoeken van de wereld is uitgevoerd, blijkt dat gsm-gebruik kan leiden tot een vorm van hersenkanker. Ook dierproeven wijzen in die richting''.

Tot slot wil Onkelinx ook dat verkopers van gsm's het maximale uitzendvermogen van het toestel (de Specific Absorption Rate of SAR-waarde) vermelden. ''Wanneer je een gsm met een lagere SAR-waarde gebruikt, kan je bij slecht bereik minder worden blootgesteld aan straling dan wanneer je gsm hogere vermogens kan uitzenden'', aldus nog professor Verschaeve.

www.gva.be/nieuws/binnenland/aid1337589/onkelinx-wil-gsm-verbieden-voor-kinderen.aspx .

4-de bron: De Standaard 25 febr. 2013

Verbod op gsm-verkoop voor kinderen


Er komt een verbod op de verkoop van gsm's die specifiek zijn ontworpen voor kinderen tot zeven jaar, alsook een verbod op reclame voor gsm-gebruik die gericht is op jongeren tot veertien. Minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx en haar collega van Consumentenzaken Johan Vande Lanotte hebben daarvoor een koninklijk besluit uitgewerkt, dat vrijdag op tafel ligt tijdens de ministerraad.

Beide maatregelen moeten de blootstelling van kinderen aan de radiogolven die mobiele telefoons uitzenden terugdringen. De blootstelling van kinderen aan gsm-straling gedurende hun leven zal groter zijn dan bij de huidige volwassenen. Bovendien absorberen kinderen gsm-straling meer dan volwassenen. In ons land hebben jongeren vanaf 12 jaar zowat allemaal een gsm en bezitten twee op de drie jongeren van 10 jaar toestel.

Het koninklijk besluit bevat niet enkel maatregelen voor kinderen. Zo zullen verkopers van gsm's de SAR-waarde van elk model moeten vermelden, niet alleen in de winkels, maar ook in de reclame. De SAR-waarde geeft aan in welke mate gebruikers aan de radiogolven worden blootgesteld. Volgens de Europese regels mag de SAR niet meer dan 2 watt per kilo bedragen.

Minister Onkelinx wil nog verder gaan om de consument te beschermen. Voor het einde van het jaar wil ze de verkoop van oortjes bij elke gsm verplichten. Het gebruik van oortjes kan de blootstelling immers verminderen. De PS-vicepremier heeft de Hoge Gezondheidsraad gevraagd zijn advies over gsm-golven te actualiseren. Ze sluit verdere maatregelen dan ook niet uit.

'Onuitvoerbaar'

De nieuwe maatregel stuit op verzet van onder meer het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen. In een persbericht zegt het NSZ dat zo'n verkoopverbod verwerpelijk en onuitvoerbaar is. 'Ouders die kinderen op de wereld zetten, zijn daarvoor verantwoordelijk', zegt NSZ. 'Het kan niet dat de verkopers de opvoedkundige rol van de ouders moeten overnemen door politieagent te spelen.'

Voor nagekomen commentaar van de Belgische werkgroep 'Beperk de Straling', zie:

www.knack.be/nieuws/gezondheid/gsm-verbod-vanaf-7-jaar-gaat-niet-ver-genoeg/article-4000253689785.htm .

Zie verder:

www.wanttoknow.nl/nieuws/belgische-minister-verbiedt-kindermobieltje

En misschien is het in dit verband nuttig de referentie naar de video 'Resonance - Beings of Frequency nog een keer te vermelden:

vimeo.com/54189727 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie