Vijf miljard mobiele surfers in 2017

maandag, 11 februari 2013 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standfaard 6 febr. 2013

Wereldwijd zal mobiel dataverkeer in de komende vier jaar verdertienvoudigen. In 2017 zal slechts tien procent van de wereldbevolking de snellere 4G-netwerken gebruiken, maar die groep zal volgens netwerkspecialist Cisco wel goed zijn voor 45 procent van alle mobiel verkeer.

Elk jaar doen de netwerkspecialisten van Cisco een voorspelling over de mobiele industrie. Volgens cijfers uit hun jongste rapport zullen mobiele gebruikers tegen 2017 jaarlijks 134 exabyte aan gegevens versluizen. Eén exabyte staat gelijk aan ruwweg een miljard gigabytes.

Om het wat bevattelijker te maken: 134 exabyte is de hoeveelheid data die verbruikt wordt als elke persoon in de wereld een heel jaar één YouTube-filmpje zou bekijken.

Cisco anticipeert dat de wereldwijde hoeveelheid mobiel dataverkeer tegen 2017 drie keer groter zal zijn dat het vaste dataverkeer. De netwerkgigant heeft daar ook een aantal verklaringen voor.

Zo zullen er volgens hun prognose tegen dan 5,2 miljard mobiele gebruikers zijn - in 2012 waren dat er 4,3 miljard - en zullen er meer dan 10 miljard mobiele toestellen van een dataverbinding gebruikmaken.

Helft van alle mobiel dataverkeer via 4G

Ook de snelheid van mobiele netwerken zal volgens Cisco met een factor zeven toenemen, en van gemiddeld 0,5 Mbps in 2012 naar 3,9 Mbps in 2017 gaan. De nieuwere 4G-netwerken zijn de motor van die snelheidstoename. Maar 4G-verbindingen blijven wereldwijd weggelegd voor een kleine groep gebruikers: binnen vier jaar zou 10 procent van alle mobiele dataverbindingen over 4G verlopen. Maar die tien procent is wel goed voor 45 % van de maandelijkse hoeveelheid data die mobiel versast wordt.

Op dit moment gebruikt slechts 1 procent van de mobiele gebruikers wereldwijd zo'n snellere 4G-verbinding - goed voor 14 procent van al het dataverkeer.

Op de website van Cisco kan je zelf met een aantal van de gegevens uit hun onderzoek aan de slag.

www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20130206_045 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie