'Tv-verslaafden hebben sperma van mindere kwaliteit'

dinsdag, 05 februari 2013 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 5 febr. 2013

Mannen die per week langer dan twintig uur televisie kijken, zouden sperma van slechtere kwaliteit hebben dan seksegenoten die het kleine scherm links laten liggen. Dat blijkt uit een dinsdag door het Britse vakblad Journal of Sports Medicine gepubliceerde studie.
Onderzoekers van de Harvard School of Public Health in Boston onderzochten spermastalen van 189 jongemannen (tussen 18 en 22 jaar) en stelden vragen over hun manier van leven zoals hun mate van beweging, hun eet- en televisiegewoonten.

De groep die meer dan twintig uur voor de tv zat, had een 44 procent lagere concentratie aan spermatozoïden in hun zaad dan de groep die het minst naar de buis keek.

Lichaamsbeweging

Een andere belangrijke factor is lichaamsbeweging, zo bleek ook uit de studie. Wie minstens vijftien uur per week aan lichaamsbeweging doet, heeft een 73 procent hogere concentratie aan spermatozoïden dan degene die aan minder dan vijf uur komt.

Niettemin volstonden alle vastgestelde concentraties om een kind te kunnen verwekken.
In meerdere westerse landen lijkt de kwaliteit van het sperma al enkele tientallen jaren aan het dalen te zijn. Maar de redenen hiervoor waren niet met zekerheid gekend.

Dat dalen van de spermakwaliteit, zou dat ook iets met de toenemende stralingsbelasting te maken hebben?Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie