1. Belgacombaas Bellens haalt uit naar politiek

zondag, 24 februari 2013 - Categorie: Berichten Belgie

2. Topman Base schaart zich achter kritiek Bellens

3. GSM-operatoren willen langetermijnoplossing voor 4G


Gerelateerd bericht: Berichten%20Belgie/6380

1-ste bron: hnl.be 29 jan. 2013

Eindelijk eens een verstandige minister.


Belgacom
Op Belgacoms nieuwsjaarsreceptie voor de pers haalde topman Didier Bellens uit naar het politieke beleid in België en het Brusselse Gewest, dat volgens hem de positie van België als innovatief telecomland in het gedrang brengt.

België staat in het buitenland dus bekend als het land dat industriebedrijven doodt.
Didier Bellens, ceo van Belgacom
Belgacom kan zoals bekend zijn 4G-netwerk, de vierde generatie van supersnel internet, niet uitrollen in Brussel. Het Brussels Gewest hanteert immers de strenge stralingsnorm van 3 volt per meter, een stokpaardje van minister van Milieu Evelyne Huytebroeck (Ecolo).

Volgens haar is dat nodig voor de volksgezondheid, wat Belgacom betwist. De recente lancering van 4G bleef daardoor beperkt tot enkele grote steden, zonder Brussel.

Dat leidt volgens Bellens tot ergernis bij grote bedrijven en de internationale instellingen in Brussel, die de blokkering niet begrijpen. Dat zijn net het soort klanten waarvoor 4G belangrijk is, argumenteert hij. ''Veel landen hebben hier niet in een, maar drie ambassades. Een voor België, de EU en de Navo. Maar de hoofdstad van Europa riskeert de enige plaats te zijn in Europa zonder 4G. Nochtans is het hier in Brussel dat het gebeurt, niet aan de Kust'', verklaarde hij. Volgens Bellens komt dat neer op ''een fuck you'' richting internationale instellingen.

2-de bron: De Standaard 5 febr. 2013

Topman Base
Als het Brusselse beleid niet verandert, zal ook telecombedrijf Base ‘niet kunnen garanderen' dat er 4G komt de hoofdstad'. Dat zegt Jos Donvil, de CEO van telecombedrijf KPN Belgium, het moederbedrijf van Base. Daarmee schaart hij zich achter de kritiek van Belgacom-topman Didier Bellens rond 4G in Brussel.
Donvil deed zijn uitspraak in de marge van de presentatie van de jaarcijfers van het bedrijf. Bellens haalde vorige week hard uit naar de stralingsnormen van het Brusselse Gewest, die het volgens hem onmogelijk maken voor de telecomoperatoren om 4G aan te bieden in de hoofdstad. Die technologie maakt sneller mobiel internet mogelijk. Bellens wees erop dat veel klanten zitten te wachten op 4G, maar dat de Brusselse overheid eigenlijk ‘Fuck you' tegen hen zegt.
Donvil blijft iets voorzichtiger “Zonder mij te willen uitdrukken over de vorm, ben ik het eens met de topman van Belgacom als hij betreurt dat er mogelijk geen 4G-netwerk zal zijn in Brussel”, verklaarde Donvil. “Van onze kant zijn wij echt ongerust over de toekomstige globale communicatiekwaliteit in het Brusselse Gewest.”
Net als de andere operatoren praat KPN momenteel nog met de politieke verantwoordelijken over een oplossing. Donvil vindt het cruciaal dat die er komt. “Elke partij moet zich realistisch tonen, anders zal de Europese hoofdstad verstoken blijven van 4G.”
Base wil tegen eind 2014 het grootste deel van het land van 4G voorzien. Donvil ziet daarbij voor Base geen leidersrol weggelegd, maar wel die van uitdager.

3-de bron: Trends.be 24 febr. 2013:

Langetermijnoplossing voor 4G


De gsm-operatoren verwerpen het voorstel van Brussels minister Huytebroeck om de 4G-straling apart te meten en de strenge Brusselse stralingsnorm te behouden. Zij willen dezelfde stralingsnorm in Brussel als in de andere gewesten.

Het GSM Operator’s Forum (GOF), de belangengroep van de mobiele operatoren, vindt het voorstel van minister Huytebroeck over de gsm-straling geen oplossing. Volgens berichten in de pers wil Huytebroeck de straling van de nieuwste generatie antennes, 4G, apart meten van de 2G- en 3G-straling en tegelijk de strenge Brusselse norm van 3V/m straling per antennesite behouden.

Huytebroeck gaat ervan uit dat het 2G-netwerk binnen afzienbare tijd wordt opgedoekt en dat het probleem zich dan vanzelf oplost.
Het GOF wijst dat voorstel nu officieel af. De operatoren vinden het wel positief dat “een aanpassing van de ordonnantie niet langer onbespreekbaar is” en dat minister Huytebroeck nu onderkent dat “de huidige Brusselse blootstellingsnorm tot een vermindering van de kwaliteit van de huidige 2G- en 3G-netwerken leidt en de ontwikkeling van een 4G-netwerk in Brussel onmogelijk maakt”.

Een oplossing is “perfect mogelijk door de situatie in Brussel gelijk te schakelen met de situatie in de andere gewesten, waar na overleg met de sector ook zeer strenge normen gelden. Hoe streng die normen ook zijn, ze maken wel langetermijninvesteringen mogelijk, ook in dichtbevolkte steden als bijvoorbeeld Antwerpen of Luik'', stellen de operatoren in hun communiqué.

Meer antennesites gevraagd

Zij verwijzen ook naar het rapport van telecomregulator BIPT waarin oplossingen worden voorgesteld die vergelijkbaar zijn met de regelingen in de andere regio’s''.

Het GOF onderstreept dat de huidige 2G- en 3G-netwerken nog vele jaren een cruciale rol zullen spelen in Brussel ten voordele van de consument. “Door de huidige norm zal vanaf oktober van dit jaar de kwaliteit van de 2G- en 3G-netwerken onvermijdelijk achteruitgaan'', klinkt het.

Minister Huytebroeck heeft beloofd het afleveren van bouwvergunningen voor antennesites te vergemakkelijken. Het GOF wil dat daar ook middelen voor komen. “Sinds 2009 zijn in het Brussels gewest slechts een zestigtal bouwvergunningen voor GSM-antennes afgeleverd. In totaal zijn er 320 nieuwe sites nodig om de huidige 2G- en 3G-netwerken te laten voldoen aan de ordonnantie zonder te raken aan de kwaliteit van het netwerk'', stellen de operatoren. Zij vragen een gesprek met Huytebroeck.



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie