Elf procent van de Belgen neemt kalmeermiddelen

zaterdag, 02 februari 2013 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 1 febr. 2013

Een interessant artikel uit Belgie, mer daaronder ons commentaar


Elf procent van de Belgen gebruikte het afgelopen jaar regelmatig - minstens om de andere dag - geneesmiddelen om tot rust te komen of om te ontspannen.
De favoriete kalmeermiddelen zijn benzodiazepines (en aanverwanten) en SSRI's (selectieve serotonine-heropnameremmers). Dat blijkt uit een bevraging door Test-Aankoop bij 3.164 Belgen. De resultaten staan te lezen in het blad Test-Gezondheid.

In de meeste gevallen zijn slaapstoornissen (46 procent) aanleiding om te starten met deze medicatie, naast ingrijpende levensgebeurtenissen (37 procent), gebeurtenissen thuis of in het gezin (30 procent), ziekte, gezondheidsproblemen (30 procent) of werkgerelateerde problemen (29 procent). Twaalf procent neemt kalmeermiddelen zonder medisch voorschrift, 4 op de 10 houdt zich niet aan het voorschrift en 6 procent kocht het middel niet in de apotheek.

73 procent is tevreden over de medicatie, maar er zijn ook veel klachten. Bij de gebruikers van benzodiazepines klaagt 1 op de 3 over slaperigheid. Een op de 5 van wie SSRI neemt kampt met geheugenproblemen. Andere bijwerkingen zijn stemmingswisselingen en verwardheid. Alcohol verhoogt het risico op bijwerkingen. Toch blijft 16 procent van de gebruikers regelmatig drinken.

Vier op de 10 kampt met ontwenningsverschijnselen als men de medicatie stopt. Het gaat vooral om slaapstoornissen (38 procent), angst (37 procent), nervositeit (34 procent) en prikkelbaarheid (29 procent).

Acht procent kampt met persoonlijkheidsveranderingen en zelfmoordgedachten. Vijf procent ondernam een zelfmoordpoging. Het risico op psychische afhankelijkheid is groot. Twee op de 5 gebruikers stelt zenuwachtig te worden als men de medicatie niet bij heeft.

Benzodiazepines mag men in principe niet langer dan 3 maanden gebruiken, maar van alle gebruikers uit de enquête neemt 72 procent ze langer.

Slaapstoornissen, geheugenproblemen, angst, nervositeit en prikkelbaarheid kan je ook krijgen door stralingsbelasting. De introductie van 4G zal dat percentage van 11% nu nog wel wat hoger maken.

www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20130201_00453960 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie