Leuven: 'Me, Myself and my Mobile', jongeren en hun mobiel, een promotieonderzoek
donderdag, 27 september 2012 - Categorie: Berichten Belgie
Vrijdag 28 september verdedigt Maria Vanden Abeele haar promotieonderzoek: 'Me, Myself and my Mobile: Status, Identity and Belongingness in the Mobile Youth Culture': soc.kuleuven.be/web/agendaitem/1/1/nl/1781 .
Op de website van Klasse voor Ouders zijn de conclusies van haar onderzoek weergegeven:
Bron: Klasse voor Ouders
Verslaafd aan de gsm?
In het vijfde leerjaar heeft een kleine helft van de kinderen een gsm. Vanaf het eerste middelbaar hebben bijna alle jongeren een mobieltje. Dat blijkt uit onderzoek van communicatiewetenschapper Mariek Vanden Abeel bij 3000 10- tot 18-jarigen. Is jouw kind ook ‘verslaafd’ aan zijn mobieltje?
Gemiddeld krijgen kinderen hun eerste gsm als ze 11 zijn. In het vijfde leerjaar bezit een kleine helft een gsm, in het eerste middelbaar bijna iedereen. “Die overgang naar het secundair onderwijs is een kantelpunt”, zegt Vanden Abeel. “De leefwereld van de jongere vergroot dan enorm.”
Jongeren gebruiken hun mobieltje vooral om te sms’en. Gemiddeld versturen ze 120 sms’jes per week, of 15 sms’jes per dag. Al zijn er ook extremen die aan duizend sms’jes komen. Telefoneren doen ze nauwelijks: de helft belt minder dan vijf keer per week, één op de vier bijna nooit.
De berichtjes gaan vooral over dagdagelijkse afspraken. Ook gewoon kletsen als tijdverdrijf via sms is populair. 40 procent sms’t tijdens lessen, 70 procent gebruikt het ook om huiswerk te bespreken. Meisjes gebruiken het vaak als dagboek om persoonlijke sms’en en foto’s te bewaren. 6 procent van de jongeren stuurde al een naaktfoto of foto in lingerie van zichzelf naar vrienden. 9 procent – vooral jongens – beweert pornografische beelden op zijn mobieltje te hebben.
Verknocht of verslaafd?
Jongeren zijn erg verknocht aan hun gsm. Zes op de tien vinden hun gsm ‘erg belangrijk’. Een groot deel voelt zich zelfs ongemakkelijk zonder mobieltje op zak. Een verslaving zou Vanden Abeele het niet noemen. “Dan denk je meteen aan problematisch, afwijkend gedrag. Terwijl gsm-gebruik heel normaal is bij jongeren. De gsm speelt gewoon een belangrijke rol in hun relaties met vrienden en familie. Ouders moeten dat beseffen als ze hun tiener bijvoorbeeld als straf een week zijn gsm afnemen.”
Vanden Abeele begrijpt dat veel ouders zich ergeren aan het gsm-gebruik van hun kinderen. Volgens de onderzoekster gaat het om een generatiekloof. “Uit onderzoek blijkt dat overvloedig sms’en typisch tot die levensfase behoort: het piekt rond 16 jaar, maar het daalt net zo goed weer rond 25 jaar. Mijn advies aan ouders: bewaak het gsm-gebruik van je kind, maar verbied het niet. Ga er voor een stuk in mee. Jongeren die sms’en met hun ouders, blijven dat als jongvolwassenen ook doen. Zo fungeert de gsm als een virtuele navelstreng.”
Zie voor het originele bericht: www.klasse.be/ouders/32605/verslaafd-aan-de-gsm/ .
De inhoud van haar scriptie is ook al doorgedrongen tot de Nederlandse pers waar de Telegraaf bericht:
www.telegraaf.nl/vrouw/ouder_kind/13000668/__Tieners_smsen_er_op_los__.html .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie