Voedselagentschap onderzoekt bijensterfte

donderdag, 23 augustus 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Gerelateerd artikel: Veel%20gestelde%20vragen/3855 .

Bron: De Morgen 23 aug. 2012

Voedselagentschap onderzoekt bijensterfte

Auteur: Annelies De Becker

Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) gaat bij 150 imkers de bijenkasten onderzoeken en nagaan welke factoren de terugkerende massale bijensterfte kunnen verklaren. Dat staat in de krant De Standaard.

In oktober begint het FAVV met een 'bewakingsprogramma' voor de Belgische bijen. Het programma maakt deel uit van een Europees project waar zeventien landen aan deelnemen, waaronder België. Het onderzoek loopt samen met het lab Coda en de universiteiten van Gent en Luik.

Het Voedselagentschap zal driemaal op bezoek gaan bij 150 geregistreerde imkers. Dat gebeurt een eerste keer in oktober, de tweede keer in de lente van volgend jaar en de laatste keer volgende zomer.

De onderzoekers zullen nagaan in hoeverre er een besmetting is met de verroamijt, die als grootste boosdoener voor de sterfte wordt aangewezen. Ook vuilbroed, nosemose en de bijenkastkever staan op de checklist. Ze zullen ook virusziekten in kaart brengen.

Voor het originele artikel zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5381/Dieren/article/detail/1489837/2012/08/23/Voedselagentschap-onderzoekt-bijensterfte.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie