'UV-stralen uit spaarlampen even schadelijk als de zon'

woensdag, 01 augustus 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Gerelateerde berichten vindt u als u spaarlamp intypt in ons zoekvenster.

Bron: K
nack.be 26 juli 2012

'UV-stralen uit spaarlampen even schadelijk als de zon'

donderdag 26 juli 2012 om 18u18

In tegenstelling tot klassieke gloeilampen, beschadigt UV-licht uit spaarlampen de huid net als de zon, zeggen wetenschappers.

Wetenschappers van de Stony Brook University in New York onderzochten de impact van zowel klassieke gloeilampen als spaarlampen (compact fluorescentielampen) op gezonde huidcellen in vitro.

Daaruit blijkt dat spaarlampen schade aanrichten aan fibroplasten, huidcellen die collageen produceren, én aan het vezeleiwit keratine in de opperhuid, zo schrijven de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Photochemistry and Photobiology.

Niet te dicht bij spaarlampen zitten

Wellicht door scheurtjes in de fosforcoating kunnen twee soorten UV-licht, het minder gevaarlijke UV-A en het door de atmosfeer gefilterde UV-C, ontsnappen. De schade aan de huid zou vergelijkbaar zijn met de schade bij UV-zonlicht.

De wetenschappers waarschuwen om niet te dicht bij spaarlampen te zitten of spaarlampen achter glas te gebruiken.

Giftige stoffen

Het gebruik van spaarlampen zorgt al langer voor discussie. Behalve kwik bevatten de lampen nog andere giftige stoffen, zoals vlamvertragers en allerlei kankerverwekkende stoffen die vrijkomen bij breuk.

Het kunstlicht wordt onder meer ook verantwoordelijk geacht voor een aantal gezondheidsproblemen zoals hoofdpijn en migraine, vermoeide ogen en concentratieproblemen. (Belga/TE)

Voor het originele bericht met ingezonden commentaren zie:
www.knack.be/nieuws/gezondheid/uv-stralen-uit-spaarlampen-even-schadelijk-als-de-zon/article-4000152357810.htm#.UBjzHpi_uus.email .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie