Overal gratis bestraald door Belgacom en Telenet

zondag, 08 juli 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 6 juli 2012

Overal gratis surfen bij Belgacom en Telenet

Een weekendje naar de Kust of de Ardennen? Laat je internetverbinding thuis, want die is al op je bestemming.

Sinds kort hebben Telenet en Belgacom een eigen hotspotsysteem. Belgacom ging in zee met Fon, een aanbieder die wereldwijd miljoenen hotspots heeft. Elke Belgacom internetklant kan online op de Belgacom e-services één of meerdere Fon accounts aanmaken. Daarmee heb je wereldwijd toegang tot alle Fon hotspots, herkenbaar aan het afkorting 'FON' in de netwerknaam.

Verder lanceerde Belgacom onlangs 'Internet Overal', een pakket van mobiele telefonie met een internetoptie, toegang tot de Fon-netwerken en een vaste internetconnectie thuis. Belgacom claimt al 550 000 Belgacom Fon-hotspots te hebben.

Telenet kon voorlopig met niemand in zee gaan, maar is al bijna tien jaar bezig aan de uitrol van een hotspotnetwerk bij bedrijven. Sinds kort zijn ook particuliere hotspots toegevoegd, wat het totaal op ongeveer 560 000 Belgische hotspots brengt. Telenet heeft voorlopig nog geen hotspots in het buitenland. Het aanbod van Telenet luistert naar de naam Wi-Free.

Hoe werken die hotspots?

Eigenlijk is de werking vrij simpel: de router maakt een tweede, gescheiden draadloos netwerk aan en geeft dat netwerk een beetje bandbreedte. Bij het verbinden met zo'n publiek netwerk krijg je een loginvenster voorgeschoteld waar je jezelf moet identificeren. Pas nadat dat voltooid is, geeft de router je toegang tot het internet.

Omdat de persoon moet aanmelden op het aparte netwerk kan deze geïdentificeerd worden en ben jij, als eigenaar van het netwerk, niet aansprakelijk moesten er illegale dingen gebeuren op dat netwerk.

Bij Belgacom wordt je dataverbruik op andere hotspots gewoon meegerekend met je eigen dataverkeer. Iedereen draait op voor zijn eigen verbruik. Als je niet toekomt, dan kan je bij Belgacom voor 10 euro extra onbeperkt toegang krijgen tot het internet. Als je thuis je netwerk niet openstelt met een Fon-hotspot krijg je zelf ook geen toegang tot andere Fon hotspots. Hetzelfde systeem geldt bij Telenet: Voor wat, hoort wat.
Bij Telenet wordt dataverkeer op andere homespots niet meegerekend op je Telemeter.

En mijn bandbreedte?

Zelf zou je geen nadelige gevolgen mogen ondervinden, omdat de routers zo geprogrammeerd zijn dat ze voldoende bandbreedte reserveren voor het primaire netwerk. Ook het energieverbruik blijft bijna gelijk - Telenet heeft berekend dat het energieverbruik maximaal met een percent omhoog kan gaan, wat bijna verwaarloosbaar is.

Voor het origineel met reacties zie:
http://www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20120706_00213478Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie