Belgacom: '4G-netwerk komt dit jaar'

donderdag, 05 juli 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 3 juli 2012

Belgacom: '4G-netwerk komt dit jaar'

Auteur: Andy Stevens

Belgacom breidt zijn 4G-netwerk uit in 5 nieuwe steden. Voorlopig is dit snellere datanetwerk nog niet beschikbaar voor Belgacom-klanten, maar een commerciële lancering volgt nog dit jaar.

Telecomoperator Belgacom breidt vandaag zijn 4G-netwerk uit in 5 nieuwe steden: Antwerpen, Gent, Leuven, Luik en Namen. Het 4G-netwerk moet zorgen voor mobiel dataverkeer dat vele malen sneller is dan de huidige 3G-netwerken.

Maar voorlopig kan je jezelf de moeite besparen om naar een Belgacom-verkooppunt te spurten om zo'n snel 4G-abonnement af te sluiten. Het netwerk wordt op dit moment enkel gebruikt door een aantal zakelijke Belgacom-klanten. Eerder al waren er proefprojecten met 4G voor zakelijke klanten in Hasselt, Bergen, Waver en Haasrode.

Op een concrete 4G-formule voor alle Belgacom-klanten is het nog even wachten, maar Belgacom belooft wel dat zo'n aanbod voor particulieren er nog voor het einde van het jaar komt.

Het is ook nog wachten op toestellen die met deze snellere netwerkstandaard overweg kunnen. De nieuwe iPad ondersteunt bijvoorbeeld wel 4G, maar werkt met een andere frequentie dan de voorziene netwerken in Europa. Op dit moment zijn er weinig toestellen die de Europese 4G-netwerken ondersteunen, en kijken fabrikanten en telecomoperatoren vooral naar elkaar: het netwerk komt er pas als er voldoende toestellen zijn, en de toestellen komen pas als het netwerk er is.

Voorlopig gebruikt de operator de 1,8 GHz-frequentieband voor de uitrol van zijn 4G-netwerk. 'Als de vraag groot genoeg is en er voldoende toestellen zijn die dit ondersteunen, zullen we ook de 2,6 GHz-frequentieband openstellen en de licentie gebruiken die we daarvoor kochten', zegt Belgacom-woordvoerster Frédérique Verbiest.

Ook Mobistar, KPN (Base) en het Chinese BUCD hebben vorig jaar zo'n 4G-licentie gekocht en mogen in principe vanaf 1 juli een gelijkaardig netwerk uitbaten. Belgacom komt alleszins als eerste met een min of meer concrete belofte dit nog voor het einde van het jaar te doen.

Voor het origineel zie:
www.standaard.be/mobilia/cnt/DMF20120703_129 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie