Elia koopt huizen onder hoogspanningslijn op.
dinsdag, 05 juni 2012 - Categorie: Berichten Belgie
Bron± Het Nieuwsblad 5 juni 2012
Elia koopt huizen onder hoogspanningslijn op.
Er komt een nieuwe hoogspanningslijn van 50 kilometer lang door West- en Oost-Vlaanderen. Maar wie er niet mee akkoord gaat dat die boven zijn huis komt te hangen, mag zijn huis verkopen... aan netwerkbeheerder Elia zelf.
Alles over
Binnenland
Video Articles
VIDEO
video De gevaren van een hoogspanningskabel
VIDEO
video Elia compenseert mensen die onder nieuwe hoogspanningskabel wonen
De komst van een nieuwe hoogspanningslijn tussen Zeebrugge en Zomergem stootte de voorbije jaren al op een storm van protest in verschillende gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen. Over het hele traject van 50 kilometer lang gruwden buurtbewoners bij de gedachte dat boven hun hoofden draden met een voltage van 380.000 volt zouden komen te hangen.
Maar netwerkbeheerder Elia kon de Vlaamse regering ervan overtuigen dat de nieuwe lijn nodig is om in de elektriciteitslevering te kunnen blijven voorzien.De ministers gingen zopas akkoord, maar het protest van de buren was niet voor niets: Elia moest een traject door dunbevolkte gebieden uittekenen en wordt verplicht om de huizen te kopen van omwonenden die weg willen trekken. Wie toch besluit te blijven, krijgt een schadevergoeding ter waarde van maximaal een kwart van de waarde van het huis.'We zijn dat engagement aangegaan in het kader van de discussie rond de bekommernis van buurtbewoners', bevestigt Lise Mulpas van Elia. 'Alle huizen binnen een corridor van zestig meter - dus dertig meter aan elke kant van de hoogspanningslijn - komen in aanmerking voor een vergoeding voor het visuele nadeel. En van wie zijn huis liever wil verkopen, kopen we de woning aan de marktwaarde die het heeft voor de hoogspanningskabels er komen zoals bepaald door een onafhankelijke schatter.
De Vlaamse ministers Jo Vandeurzen en Joke Schauvliege (CD&V) waarschuwden eerder al voor de elektromagnetische straling die hoogspanningskabels veroorzaken omdat het de kans op leukemie bij kinderen zou verhogen. Volgens hun collega van Ruimtelijke Ordening Philippe Muyters (N-VA), die Elia de toelating gaf, speelden die aanwijzingen mee in de beslissing. 'Het is nog altijd niet honderd procent wetenschappelijke zekerheid bewezen dat er een negatief effect is, maar het is beter voorkomen dan genezen in een situatie als deze', klinkt het. 'Wie in aanmerking komt om zijn huis te verkopen, zal bezoek krijgen van Elia-medewerkers.'Verschillende buurtcomités pleitten ervoor om de hoogspanningskabels ondergronds te leggen, maar dat zal alleen gebeuren in de buurt van Zeebrugge. Kostprijs: 150 miljoen euro voor 10 kilometer, een stuk duurder dus dan het aankopen van huizen.
Volgens Elia liggen er over het hele traject zeventien huizen binnen de corridor en slingert de hoogspanningslijn zich verder via landbouwgebied. 'Vorig jaar nog verbood het provinciebestuur in West-Vlaanderen een verkaveling onder een hoogspanningskabel omdat de straling gezondheidsrisico's inhoudt. Maar Elia zegt alleen uit te betalen voor 'het visuele nadeel' en is van plan om de huizen opnieuw te verkopen. 'Het is geen precedent, maar een eenmalig engagement', zegt de woordvoerster.
'De huizen onder bestaande hoogspanningslijnen werden gebouwd toen de lijn er al hing, dus gaat het niet om een waardevermindering achteraf.'In Nederland lanceerde de bevoegde minister vorig jaar wel een plan om alle bestaande woningen in de buurt van hoogspanningsmasten op te laten kopen. Iets wat volgens de Nederlandse netwerkbeheerder opgaat voor 1.300 woningen met een totale kostprijs van 530 miljoen euro, met een tariefverhoging tot gevolg. Omdat het bij ons om een eenmalig initiatief gaat, zal het in Vlaanderen wellicht zo'n vaart niet lopen.
Voor het origineel met vele commentaren zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120604_00172440 .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie