Wijnegem: College schuift omstreden gsm-mast voor zich uit. ''Huichelachtig''? Bommetje!

woensdag, 23 mei 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Nieuwsblad 23 mei 2012

Beslissing over vergunning wellicht na verkiezingen
College schuift omstreden gsm-mast voor zich uit

Auteur: Jan Auman

De buurtbewoners lieten al duidelijk blijken dat ze geen gsm-mast willen.

WIJNEGEM - Het schepencollege geeft voorlopig geen enkel advies in verband met de 27 meter hoge gsm-zendmast die Base, Proximus en Mobistar willen optrekken.

De kwestie ligt duidelijk niet alleen gevoelig bij de buurtbewoners in de Wommelgemsteenweg, waar de mast zou verrijzen achter de kerk. Ook binnen de coalitie van CD&V, Open VLD en SP.A zijn ze er nog niet uit. 'Een uitbreiding van de zendcapaciteit is nodig. Onze gemeente kan niet achterblijven bij de nieuwere vormen dataverkeer. Maar we nemen ook de kritiek van de omwonenden ernstig', vertolkt schepen Paul Heyvaert (CD&V) het duidelijk moeizaam bereikte gemeenschappelijk standpunt.

Het college hoopt door voorlopig geen standpunt in te nemen tijd te winnen. Paul Heyvaert: 'Zo kunnen alle betrokken partijen verschillende alternatieven grondiger bestuderen. Wij willen alternatieven naar voor schuiven die tegemoet komen aan zowel de bezwaren van de omwonenden als aan de noodzaak van een uitbreiding van het netwerk. Het is niet onze bedoeling dit dossier op de lange baan te schuiven, maar het nog deze zomer af te werken.'

Stedenbouw Antwerpen zal volgens het college geen beslissing nemen vooraleer andere pistes grondig zijn onderzocht en er een valabel alternatief uit de bus is gekomen. De vraag is maar of dat zo is en of de operatoren, die als sinds 2006 bezig zijn met dit dossier en intussen liefst 18 locaties onderzochten, nog op dezelfde golflengte zitten als de gemeente.

Oppositiepartij Durf! hekelt alvast de volgens haar huichelachtige houding van de CD&V. 'In haar krantje bloklettert de lokale afdeling dat ze zich zal verzetten tegen de zendmast, maar in de praktijk blijkt er van dat verzet geen sprake', aldus Tom Dijckmans. 'We vinden het beschamend voor het huidige bestuur dat men pas na zeer luidruchtig burenprotest en met de verkiezingen voor de deur, alternatieven wil onderzoeken. We vrezen dat Stedenbouw pas na de verkiezingen een beslissing zal nemen, als het advies van het gemeentebestuur zo laat zal arriveren. Wij vragen dringend onafhankelijke meetresultaten.'

Voor het origineel zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=R23QE2C9 .

Eveneens in het nieuwsblad van 23 mei 2012:

Open VLD gooit bommetje in college

WIJNEGEM - Open VLD mag dan deel uitmaken van de bestuursmeerderheid, schepen Jurgen van Osselaer (Open VLD) stelt zich dissident op en zal donderdag de stemming vragen in het schepencollege over de gsm-mast.

‘Ik wil geen verder uitstel, maar een duidelijk negatief advies van de gemeente over de bouwaanvraag zoals ze nu voorligt', aldus Van Osselaer.

‘De CD&V profileert zich als tegenstander van de mast, maar in het college durven haar vertegenwoordigers niet tegen de gsm-operatoren in te gaan. Ik ben die houding zat en wil geen verder uitstel. De impact op het dorpsgezicht en de te verwachten waardevermindering van de woningen zijn te groot', stelt van Osselaer.

Zie: www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=RP3QEFJJ .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie