Verstandige Minister van Energie zet slimme meters in de ijskast.
vrijdag, 11 mei 2012 - Categorie: Berichten Belgie
Voor gerelateerde berichten zie ons zoekvenster onder slimme meters.
Bron: De Standaard 11 mei 2012
Slimme meters belanden in ijskast
Freya Van den Bossche zet elektriciteitsmeters on hold
Auteur: Wim Winckelmans
BRUSSEL - Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche (SP.A) ziet geen heil in de plannen om elk gezin verplicht een hoogtechnologische elektriciteitsmeter in huis te laten halen.
De slimme elektriciteitsmeter is een Europees stokpaardje. Een Europese richtlijn geeft de opdracht om 80 procent van alle consumenten met een slimme meter uit te rusten. Die meters kunnen op afstand uitgelezen worden. Ze kunnen ook gebruikt worden om vraag en aanbod van stroom beter op elkaar af te stemmen, bijvoorbeeld door de wasmachine of andere elektrische apparaten op het beste moment te laten draaien.
Maar daar is een kostprijs aan verbonden, liefst twee miljard euro. Minister van Energie Freya Van den Bossche zegt dat het sop de kool voorlopig niet waard is. De baten zijn vandaag zeer moeilijk in te schatten. Volgens een studie zou er in dertig jaar een maatschappelijke opbrengst zijn van 144 miljoen euro, maar de garanties daarop zijn vaag. De kosten zijn wel duidelijk. Een Vlaams gezin zou twintig jaar lang veertig euro betalen via de distributienettarieven.
'Dat is een avontuur waar ik me niet aan wil wagen', zegt Van den Bossche. Tijdens hoorzittingen in het Vlaams Parlement gisteren waren trouwens ook heel wat adviesorganen en de distributienetbeheerders erg voorzichtig tot negatief. Slimme meters hebben vandaag nog niet bijster veel toepassingen.
Groene energie
'Vandaag is aan de slimme meter een enorme kost verbonden, terwijl voor dat geld betere bestedingen mogelijk zijn, bijvoorbeeld het isoleren van huizen of het opwekken van groene energie', zegt Van den Bossche. 'Ik sluit niet uit dat de slimme meters over vijf jaar veel goedkoper zijn en meer functies hebben dan vandaag. Dan moeten we het absoluut doen, maar niet vandaag.'
Met de juiste argumentatie kan Vlaanderen onder de Europese richtlijn uit komen, maar de slimme meters staan ook in het Vlaams regeerakkoord en het actieplan Vlaanderen in Actie. 'Vanzelfsprekend engageer ik me om het regeerakkoord uit te voeren, maar dit is niet het moment', zegt Van den Bossche. Ze sluit niet uit dat slimme meters wel vrijwillig worden ingevoerd, bijvoorbeeld bij een groot bedrijf, of op wijkniveau worden geïnstalleerd. Op die manier wordt het regeerakkoord toch gerespecteerd.
Van den Bossche moet haar voorstel over de slimme meters nog op de ministerraad brengen. Het lijkt erop dat ook bij de andere meerderheidspartijen er weinig animo is om de meters nu te verplichten. Maar eerst moet ze nog de aanslepende discussie over de groene stroom-certificaten beslechten.
De Vlaamse regering doet vandaag een nieuwe poging om de meningsverschillen de wereld uit te helpen. Dan moeten de knelpunten over de bijdragen van bedrijven, het niveau van groene stroom dat gehaald moet worden, en een extra ingreep in het subsidiemechanisme voor zonnepanelen wel eerst weggewerkt worden.
Voor het origineel met aardige cartoon zie:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=H33PUS50 .
Ook in de USA is veel discussie over de invoering van de slimme meter. Deze week bv. nam de staat Vermont een wet aan die tegemoet komt aan weigerende burgers, zie: wakeupoptout.org/2012/05/vermont-legislature-eliminates-smart-meter-opt-out-fee/ .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie