De gezondheidsrisico's van gsm's op een rijtje

donderdag, 03 mei 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 3 mei 2012

De gezondheidsrisico's van gsm's op een rijtje

Het feit dat gsm's hersenkanker kunnen veroorzaken is al tientallen jaar een punt van discussie onder wetenschappers. Verschillende experts noemen dit toestel zelfs een tijdbom voor de gezondheid, we zetten de verschillende gevaren voor het lichaam op een rijtje.

Professor Denis Henshaw van de universiteit van Briston: ''Steeds meer mensen gebruiken hun gsm, maar het kan tal van gezondheidsproblemen als onvruchtbaarheid veroorzaken.'' De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt daarom aan om de blootstelling aan stralen te beperken door bijvoorbeeld handsfreekits te gebruiken en berichten te sturen in plaats van te bellen.

We zetten de gezondheidsrisico's even op een rijtje:

Kinderbrein
Professor Gerard Hyland zegt dat kinderen kwetsbaarder zijn voor de stralen van gsm's omdat hun schedel dunner is en de hun hersenen dus kwetsbaarder zijn. Ook is hun immuunsysteem minder sterk omdat het zich nog moet ontwikkelen. Onderzoekers laten jongeren echter links liggen bij studies over de schadelijke effecten van gsm's. Het is bekend dat straling het ritme van het brein treft, kinderen zijn hier zeker gevoelig aan. Dit merk je vooral op neurologisch vlak.

Onvruchtbaarheid
Amerikaanse onderzoekers bestudeerden 361 mannen die patiënt waren bij een vruchtbaarheidskliniek. 40 van hen gebruikten nooit een gsm, 107 belden minder dan twee uur per dag, 100 haalden dagelijks vier uur en 114 kwamen aan meer dan vier uur. De mensen uit de laatste groep hadden een kwart minder zaadcellen dan wie nooit een gsm gebruikte. De personen met het hoogste gebruik kampten ook met een lagere kwaliteit van sperma. Professor Ashok Agarwal: ''Een mobiele telefoon is ontzettend slecht voor de vruchtbaarheid. Er moet nog meer onderzoek naar gebeuren, maar mobiel bellen kan hier op een ernstige impact hebben.''

Tumoren
In 2007 bekeken Zweedse wetenschappers 11 studies over tumoren bij mensen uit Zweden, Denemarken, Finland, Japan, Duitsland, Amerika en Groot-Brittannië die hun mobiele telefoon al meer dan 10 jaar gebruikten. Bijna alle gebruikers liepen meer risico op een hersentumor langs de kant waar ze hun gsm hielden. Langdurige bellers hebben twee keer meer op een kwaadaardige tumor en twee en een halve keer meer kans op een goedaardig gezwel. Ze concludeerden dat slechts een uur per dag bellen genoeg was om het risico te verhogen.

Dementie
Onderzoekers aan de universiteit van Zweden ontdekten na een studieop ratten dat gsm's belangrijke hersencellen schaden en zo Alzheimer kunnen veroorzaken. Bij de dieren die aan een gemiddelde of hoge straling werden blootgesteld stierven namelijk veel hersencellen af. Het besluit van de wetenschappers was dat de stralingen hersengebieden kunnen beschadigen die instaan voor beweging, leer- en geheugenprocessen.

Voor het origineel zie:
www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1432815/2012/05/03/De-gezondheidsrisico-s-van-gsm-s-op-een-rijtje.dhtml .

Zie daarentegen ook:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120502_034&utm_source=nieuwsblad&utm_medium=social&utm_content=footer&utm_campaign=send-to-a-friend&utm_term=1C2UI6QP .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie