Wijnegem: 340 bezwaarschriften tegen 27 meter hoge zendmast. Verstoring dorpskarakter.

zondag, 08 april 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Nieuwsblad.be 7 april 2012

Dorps karakter dreigt verstoord te worden


Auteur: Jan Auman

WIJNEGEM - Het is duidelijk dat de bewoners van de Koolsveldlaan, Wommelgemsteenweg en omgeving de bouw van een 27 meter hoge gsm-zendmast achter de kerk niet zien zitten. Er werden 340bezwaarschriften afgegeven in het gemeentehuis.

Telecommaatschappij KPN/Base wil op een terreintje achter de kerk Onze-Lieve-Vrouw van de Bloeiende Wijngaard aan de Wommelgemsteenweg een nieuwe zendmast wil optrekken. Maar ook minstens twee andere operatoren willen van de nieuwe pyloon gebruik maken. In totaal zijn twintig zenders, zeven schotelantennes en 6 UMTS-installaties gepland.

'Onze 340 bezwaarschriften zijn een duidelijk signaal over hoe de buurt denkt over de megazendmast', zeggen woordvoerders Bruno Cantrijn en Marc Franckx van het buurtcomité. 'Dat aantal wordt nog indrukwekkender als je weet dat we maar in vier straten rondom de bouwplaats van deur tot deur zijn gegaan. 97procent van de bewoners onderschrijft onze actie.'

Dat de pyloon 2,5 keer zo hoog wordt als de woonhuizen waar hij middenin komt te staan, is maar één van de argumenten van de buurtbewoners. 'Er is natuurlijk ook het mogelijke stralingsgevaar, waarover nog steeds veel onduidelijkheid bestaat. Bovendien wordt het een schreeuwlelijke metalen constructie. Die zal een aanslag vormen op het dorpscentrum met zijn landelijk karakter. De zendinstallatie wordt bovendien gebouwd vlakbij de tuinen van de mensen en de lokalen van chiro Joke-Scindal. Nochtans zijn er mogelijkheden om de mast beter te laten aansluiten bij de architectuur van het nabijgelegen kerkgebouw, bijvoorbeeld door een kleinere antenne op het dak van de kerk te zetten', aldus Bruno Cantrijn.

'Volgens de telecomcode zou men de mast buiten de bewoonde zone moeten plaatsen. De kerkfabriek is niet tegen, want de verhuur van de grond om de mast op te trekken, zal huurgeld opleveren. Ook van de gemeente verwacht ik eigenlijk niet veel steun', aldus Cantrijn. 'De gemeente stelt dat we in Wijnegem zendbereik tekort hebben, maar bijna niemand heeft last van slechte verbindingen in de buurt. Dat argument gaat dus niet op.'

Het openbaar onderzoek is intussen afgelopen en het schepencollege moet binnenkort advies geven, waarna het dossier verhuist naar een ambtenaar van de Vlaamse administratie.

Bruno Cantrijn en medestanders willen dat KPN haar nieuwe installaties verdeelt over de al bestaande zendmasten in de omgeving en zoals verplicht aan site-sharing doet met andere maatschappijen.

Voor het originele artikel zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=143OGP4C .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie