Om de 15 km een gps-mast voor de boeren.

donderdag, 05 januari 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: ZD Net / De Standaard 16 deec. 2011

Om de 15 km een gps-mast voor de boeren
Satellietgestuurde tractoren bewerken akkers in hun eentje

Op het Vlaamse platteland worden momenteel om de 15 kilometer zendmasten geplaatst voor een nieuwe generatie hightech tractoren. “Die maken contact met gps-satellieten en kunnen zo op hun eentje een veld bewerken. Tot op 2 centimeter nauwkeurig”, zegt Lode Vande Vyvere van fabrikant New Holland.

“Concreet gaat het om een zestigtal masten”, legt Steven Schoonians van New Holland uit. “Ze zijn tot veertig meter hoog, zien eruit als de gsm-masten en komen er vooral in Antwerpen, Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en ook een stuk van Henegouwen. De plaatsen in ons land waar je de meeste akkerbouw vindt.”

Kaarsrecht tuffen
Momenteel staan er al 48 masten en die worden druk gebruikt. “We hebben reeds 156 van die tractoren verkocht in ons land”, zegt Vande Vyvere. 'Ze zijn stuk voor stuk uitgerust met een zogenaamd landbouwprecisiesysteem. Met hulp van gps-satellieten wordt de exacte locatie van een tractor bepaald en nadien opgevolgd.”
“De technologie, waar ook de KU Leuven aan meewerkte, zorgt er dan voor dat de machine lijnrecht over het veld tuft, op het einde van een rij de perfecte bocht neemt en telkens evenwijdig met de vorige zaailijn blijft rijden. Is er een afwijking van twee centimeter, dan draaien de wielen vanzelf om bij te sturen. De boer, die moet niet ingrijpen. Hetzelfde kan ook voor ploegen, sproeien, bemesten, maaien,...”

En dat voor de prijs van 25.000 euro voor het systeem en nog eens 100.000 voor een tractor. “Veel geld? Niet als je er rekening mee houdt dat je met onze technologie tien procent meer uit een akker haalt. Want door uiterst evenwijdig en precies te zaaien, kunnen er meer rijen met plantjes op een veld. Optimaal gebruik van de oppervlakte dus.”

Voor het origineel zie:
www.zdnet.be/news/134458/om-de-15-km-een-gps-mast-voor-de-boeren/ .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie