Depressief? Dump dan maar je smartphone!

zondag, 01 januari 2012 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 28 dec. 2011

Depressief? Dump dan maar je smartphone

Te lang naar het kleine schermpje van je iPhone staren kan je depressief maken, dat beweert een Britse vooraanstaande psycholoog.

Professor in de psychologie Cary Cooper aan de universiteit van Lancaster waarschuwt dat je smartphone je zintuigen minder gevoelig kan maken. ''Door constant naar dat kleine schermpje te staren, ga je mensenschuw worden. Je krijgt ook een passieve uitlaatklep waardoor je niet hoeft om te gaan met de wereld en je problemen aanpakken. Smartphones hebben hetzelfde effect als televisie, het licht trekt je aan en stompt je zintuigen af. Het kan verslavend en destructief zijn, want het houdt je brein bezig zonder het echt te stimuleren.''

Altijd maar controleren
Zweedse experts zijn het eens dat deze gadgets stress kunnen verhogen, slaapproblemen en een depressie kunnen veroorzaken. Een enquête toonde aan dat 28 procent van de vrouwen hun smartphone de schuld gaven van het ruïneren van hun seksleven. Het obsessief checken van Facebook en e-mails kan leiden tot gelijkaardige problemen.

Geen controle
''Het is erg verslavend. We vinden het leuk om een mail te krijgen. Omdat we niet weten wanneer we er eentje zullen ontvangen. blijven we onze gsm steeds opnieuw checken. Constant blootgesteld worden aan een overvloed van informatie zorgt voor heel wat risico's. Hierdoor kun je bijvoorbeeld belangrijke informatie die je wel nodig hebt negeren of vergeten en krijg je minder controle over je leven'', aldus Cooper.

De professor raadt aan om je schermtijd tijdens de feestperiode te beperken om zo je gezondheid een boost te geven.

- Niemand zegt dat smartphones geen voordelen hebben, smijt ze dus niet meteen weg. Zet elke dag je telefoon gedurende enkele minuten af en ontdek hoe je je voelt. Verhoog dan geleidelijk de tijd tot een halfuur of zelfs enkele uren. De wereld zal blijven draaien en je zal het gevoel krijgen dat je de controle terug krijgt.

- Plaats: Gebruik geen telefoon achter het stuur, want dit stoort de concentratie. Het is niet omdat je niet constant bereikbaar bent, dat je een slecht persoon bent. Wanneer je een auto-ongeval hebt door je smartphone, is dat wel het geval.

- Meer echt praten: Gebruik je gsm om meer echte gesprekken te regelen. Bij een face-to-faceconversatie kun je veel beter hoogte krijgen van iemand, van zijn gevoelens, zijn zorgen en kun je hier ook beter op reageren. Er zijn veel nuances bij persoonlijke communicatie die je niet via de telefoon of een sms'je kunt oppikken. Echte relaties ontwikkelen zich niet online.

- Dagboek: Hou nauwkeurig bij hoe vaak je je smartphone gebruikt. Als je je blij voelt wanneer je dit doet, ben je oké. Als je je ongemakkelijk voelt, is dat een duidelijk signaal dat je moet minderen. (ep)

Voor het originele artikel zie:
www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/1367587/2011/12/24/Depressief-Dump-dan-maar-je-smartphone.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie