Gemeenten mogen gsm-antennes belasten.

vrijdag, 16 december 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Belga via Data News 16 dec. 2011

Gemeenten mogen gsm-antennes belasten

De gemeenten mogen de gsm-antennes en -masten op hun grondgebied belasten. Dat heeft het Grondwettelijk Hof bevestigd. De lokale besturen kunnen door de beslissing nieuwe inkomsten aanboren.

Eind 2002 besliste de gemeente Fexhe-le-Haut-Clocher, nabij Luik, een belasting te heffen op gsm-antennes en -masten op het grondgebied. Telecomoperator Belgacom betwistte die beslissing op basis van een wet uit 1991 rond de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven.

Belgacom kreeg in eerste aanleg gelijk van de rechter. De zaak verhuisde naar het Luikse hof van beroep, dat een prejudiciële vraag over de wettelijkheid van de belasting stelde aan het Grondwettelijk Hof.

Verschillende Waalse en Brusselse gemeenten sloten zich inmiddels aan bij het verzet van Fexhe-le-Haut-Clocher. Belgacom kreeg dan weer de steun van de andere operatoren, Mobistar en KPN (Base).

De zaak draait rond de interpretatie van de bewuste wet. Fexhe-le-Haut-Clocher vond niet dat gsm-masten en -antennes onder een belastingvrijstelling vallen die geldt voor bepaalde telecominfrastructuur, bijvoorbeeld voor onder- en bovengrondse lijnen. Het Grondwettelijk Hof volgt nu die redenering. Het hof van beroep van Luik kan nu een uitspraak doen in het geschil.

Voor het originele bericht zie:
datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/12/16/gemeenten-mogen-gsm-antennes-belasten/article-4000019324951.htm .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie