Uw gsm afzetten in het vliegtuig? Waarom dan wel?

donderdag, 15 december 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Express.be 29 nov. 2011

Uw gsm afzetten in het vliegtuig? Waarom dan wel?

Het is een bekende routine voor iedereen die regelmatig met het vliegtuig reist: bij het opstijgen en landen moeten mobiele telefoons, laptops en tablets worden uitgezet. De radiostraling die deze apparaten genereren kan de vliegtuigelektronica verstoren. Het zijn vooral oudere vliegtuigen waarin de problemen zich kunnen voordoen, omdat de nieuwste toestellen dermate tegen straling zijn beschermd dat ze zelf wifi aan boord kunnen aanbieden.

Maar is dat een realistisch gevaar? Nog nooit is een vliegtuig neergestort of in de problemen geraakt vanwege de activiteit van draagbare consumentenelektronica. De Radio Technical Commission for Aeronautics voerde in 2006 onderzoek uit naar het effect van mobiele apparatuur. De conclusie: er is onvoldoende bewijs voor de stelling dat de apparaten de processen in een vliegtuig verstoren. Er is echter ook onvoldoende bewijs dat de apparaten die processen niet kunnen verstoren.

Toch doen luchtvaartmaatschappijen er verstandig aan om de maatregel in te trekken. Zodra het weer is toegestaan zetten reizigers massaal hun apparatuur aan. Het opstarten van de hardware zorgt voor een piek in de straling die wordt gegenereerd door gps, wifi en radio.

Voor het origineel zie:
www.express.be/business/nl/technology/uw-gsm-afzetten-in-het-vliegtuig-waarom-dan-wel/157074.htm .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie