4G-licenties verkocht voor 78 miljoen euro.

woensdag, 30 november 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 28 nov. 2011

4G-licenties verkocht voor 78 miljoen euro

Belgacom, Mobistar, Base en de Aziatische speler BUCD hebben de licentie binnengehaald voor draadloze communicatie van de vierde generatie (4G). Het brengt de schatkist net geen 78 miljoen euro op.

De 4G-technologie maakt snellere mobile telefonie en computers mogelijk, tot 10 keer sneller dan een 3G-licentie.

Vlot tv kijken op een draagbaar tablet (zoals een ipad) wordt daardoor mogelijk. Ook toepassingen als online gamen en internetradio beluisteren zouden met 4G probleemloos moeten kunnen verlopen.

De licenties werden gekocht door de spelers die nu al op de markt zijn: Belgacom, Mobistar, KPN (Base). de vierde speler is BUCD, een Belgische bvba waar Chinese bedrijven achter schuil gaan. BUCD zou een merk zijn van Datang Telecom, gespecialiseerd in de hardware van de gsm-technologie.

Die laatste speler zou het hoogste bedrag betaald hebben.

De opbrengst (77,8 miljoen euro) komt niet meteen in de schatkist terecht. De licenties zijn immers pas beschikbaar halfweg volgend jaar. De verworven gebruiksrechten gelden voor 15 jaar vanaf 1 juli 2012.

Craig Wireless, een Canadees bedrijf dat gespecialiseerd is in digitale media, heeft geen licentie binnengehaald.

Eerder had de bevoegde minister Van Quickenborne (Open VLD) gezegd dat hij hoopte 60 tot 80 miljoen euro te krijgen voor de licenties.

Voor het originele bericht zie:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20111128_151 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie