Diepenbeek: Voor zilverlingen is alles te koop. Kerk met twintigtal gsm-antennes

donderdag, 03 november 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 14 okt. 2011

Bouw kerk Lutselus begint in september 2012
Gebedsruimte krijgt toren met twintigtal gsm-antennes

Auteur: Ralph Gregoor

DIEPENBEEK - De nieuwe gebedsruimte van Lutselus zal in september 2012 worden gebouwd. Dat besliste de gemeenteraad van Diepenbeek deze week. De nieuwe kerk kan 250 gelovigen ontvangen en heeft ook een toren met een twintigtal gsm-antennes.
Van onze medewerker

Het dossier rond de bouw van een nieuwe gebedsruimte in Lutselus sleept al een tijdje aan in Diepenbeek. Deze week werd er op de gemeenteraad dan toch een akkoord bereikt over de invulling van de nieuwe kerk. 21 van de 25 raadsleden stemden voor de ontwerpopdracht voor een nieuwe kerk met plaats voor 250mensen, een weekkapel, rouwkapel, devotiekapel, sacristie, keuken, vergaderruimten en een parochiesecretariaat.

Naast of in de kerk komt er ook een toren van 24 tot 30meter hoog om onder meer de oude klok, die werd teruggevonden in het puin na de instorting op kerstnacht, terug te hangen. In die toren kunnen drie gsm-operatoren 18 tot 24antennes plaatsen.

Dat is de reden waarom schepen Patrick Hermans (Puur Diepenbeek) en twee leden van zijn partij tegen het voorstel stemden. 'Elke operator zal op jaarbasis 5.000euro betalen voor het gebruik van de toren. Bovendien wordt de kostprijs van de toren gedeeltelijk betaald door de gsm-operatoren, maar dan moet hij voldoen aan hun noden. We vinden het echter niet kunnen dat er 24antennes worden geplaatst op 25meter van een lagere school met meer dan 400 opgroeiende kinderen en vlakbij appartementen.'

Ook schepen Hugo Leroux (Groen!) stemde uiteindelijk tegen de ontwerpopdracht. Hij wilde dat er een internationale ontwerpwedstrijd werd uitgeschreven die de kerk uiteindelijk vorm moest geven. Schepen van Erediensten Frank Keunen (SP.A) reageert op de kritiek. 'Ik wil de keuze voor de plaatsing van gsm-masten in de kerk verdedigen', zegt hij. 'Door de masten in een hoge toren onder te brengen, blijven de eventuele kwalijke gevolgen van straling voor de bevolking in ieder geval beperkt. De volledige ruimte zal 675m² in beslag nemen en worden gebouwd voor 2miljoen euro.'

Behalve de plannen voor de kerk, zijn er ook plannen om onder de N76 in Lutselus een tunnel voor fietsen, auto's en bussen aan te leggen. Schepen Hermans vreest echter dat de constructie van de kerk die plannen zal ondermijnen. 'Ik heb de plannen voor de N76 kunnen inkijken en ik zie geen problemen', reageert schepen van Openbare ruimte BrigitteBodson (Open VLD). Schepen Keunen zegt dat er ook nog geen enkele garantie is dat de tunnel ook is bestemd voor auto's en bussen.

De eerste steen van de nieuwe gebedsruimte wordt waarschijnlijk in september 2012 gelegd, net voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor het originele artikel zie:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=UP3H2D12 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie