Chinees en Canadees bedrijf willen Belgische gsm-licentie.

donderdag, 20 oktober 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 19 okt. 2011

Chinees en Canadees bedrijf willen Belgische gsm-licentie

Het BIPT heeft vijf kandidaturen weerhouden voor de veiling van de 4G-licentie, de nieuwste gsm-standaard. Zij zullen in de toekomst mogelijk gsm-diensten kunnen aanbieden op de 2,6 GHz-band. Opvallend is dat naast Proximus, Mobistar en Base ook een Canadese en een Chinese speler zich kandidaat stelden.
Het BIPT (Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie) maakte vandaag de namen bekend van de vijf kandidaturen die ontvankelijk werden bevonden voor de nieuwe gsm-licentie. Het gaat om Belgacom (Proximus), KPN (Base), Mobistar, Craig Wireless en BUCD.

Over dat laatste bedrijf is weinig informatie terug te vinden, maar volgens het kabinet van minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne gaat het om een speler uit Hongkong. BUCD zou een merk zijn van Datang Telecom, gespecialiseerd in de hardware van de gsm-technologie.

Veiling
Op maandag 28 november gaat de veiling van start. In theorie kan het BIPT aan alle kandidaten een licentie verlenen, die vijftien jaar geldig is vanaf 1 juli 2012. ''De veiling zou in totaal zo'n 60 tot 80 miljoen euro moeten opbrengen'', zegt Ortwin De Vliegher, woordvoerder van Van Quickenborne. In Nederland bracht de veiling van de licenties vorig jaar nauwelijks 2.627.000 euro op.

Eerder dit jaar verwierf Telenet Tecteo Bidco nog een 3G-licentie. Belgacom, Mobistar en KPN beschikken al sinds 2001 over een dergelijke vergunning.

Sneller
De 4G-technologie maakt mobiel dataverkeer aan veel hogere snelheden mogelijk, tot tien keer sneller dan 3G. Daardoor wordt het onder meer mogelijk sneller mobiel te surfen, mobiel te gamen en multimedia te bekijken. (belga/sam)

Voor het originele bericht zie:
www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1336342/2011/10/19/Chinees-en-Canadees-bedrijf-willen-Belgische-gsm-licentie.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie