Vijf bedrijven vechten om een 4G-vergunning

zondag, 16 oktober 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Morgen 14 okt. 2011

Vijf bedrijven vechten om een 4G-vergunning

Minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne is een tevreden man. © belga

Vijf kandidaten hebben zich aangediend om mee te dingen naar een 4G-licentie voor snel mobiel internet. Dat meldt minister van Ondernemen Vincent Van Quickenborne. De telecomwaakhond BIPT zal de kandidaturen nu onderzoeken. De veiling van de vergunningen start op 28 november.

4G is de vierde generatie in mobiele telecommunicatiestandaarden en is de opvolger van de 3G-standaard. Op 1 juni publiceerde het BIPT een oproep tot kandidaten om deel te nemen aan de veiling van 4G-vergunningen. Vanochtend verstreek de deadline voor het indienen van kandidaturen.

Er dienden zich vijf kandidaten aan. Om wie het gaat, wordt niet bekendgemaakt. In een komende fase worden de dossiers op hun ontvankelijkheid onderzocht. Op maandag 28 november gaat de veiling van de licenties van start. De vergunningen zullen voor vijftien jaar gelden, vanaf 1 juli 2012.

Sneller en meer capaciteit
Momenteel beschikken vier bedrijven over een 3G-vergunning. Voor Belgacom, Mobistar en KPN Group Belgium geldt dat sinds 2001. Dit jaar kwam daarbij nog Telenet Tecteo Bidco. Dat er een kandidaat meer is voor een 4G-licentie dan het huidige aantal 3G-licentiebezitters is volgens minister Van Quickenborne zeer goed nieuws.

''Het aantal gebruikers van mobiel internet groeit snel. Een analyse van Eurostat gaf aan dat vorig jaar 15 procent van de Belgen mobiel surfte via een laptop en vier procent via een gsm of smartphone. We zitten daarmee iets onder het Europese gemiddelde'', weet Van Quickenborne. ''De 4G-licenties bieden enorme mogelijkheden qua snelheid en capaciteit en kunnen zo bijdragen aan de verdere verspreiding van mobiel internet''. (belga/adb)

Voor het originele artikel zie:
www.demorgen.be/dm/nl/5401/Multimedia/article/detail/1334100/2011/10/14/Vijf-bedrijven-vechten-om-een-4G-vergunning.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie