Blackberry laat managers foute beslissing nemen. Tip voor Europese regeringsleiders.

vrijdag, 23 september 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Jobat.be sept. 2011

Blackberry laat managers foute beslissing nemen.

Opgelet met een Blackberry!

Smartphones moeten zo snel mogelijk uit vergaderingen worden gebannen. Hun voortdurende gebliep zorgt ervoor dat managers foute beslissingen nemen.

Managers die tijdens een vergadering door hun smartphone worden afgeleid hebben minuten nodig om terug aan te sluiten bij het onderwerp en nemen daardoor vaak verkeerde beslissingen. Dat zeggen David Beatty en Mark Weber van de Rotman School of Management University in Toronto.

Tegelijk vergaderen en e-mailen werkt niet

Het verdelen van hun aandacht over twee verschillende onderwerpen is iets waar de meeste managers niet goed in zijn. Wetenschappers noemen dit fenomeen de verdeelde-aandachtsblindheid'. Twee zaken tegelijk doen kan, maar enkel als een van beide een automatisme is. Zoals tegelijkertijd wandelen en spreken. Tijdens een vergadering werken we echter allesbehalve op automatische piloot. In het beste geval zijn we aandachtig en geconcentreerd. Het beantwoorden van e-mails via een smartphone valt daar niet mee te combineren.

In de VS duiken ondertussen al de eerste tekenen op dat topmanagers die tijdens meetings sms'en of e-mailen door aandeelhouders zullen worden gedagvaard omdat ze de belangen van het bedrijf met dit soort gedrag schaden. Sommige notulen van vergaderingen binnen beursgenoteerde bedrijven stellen dit mailgedrag al aan de kaak. En aangezien bedrijfsservers meestal registeren wat en wanneer iemand op zijn Blackberry tokkelt, liggen de bewijzen voor het rapen.

De geen draadloze apparaten'- regel

Beatty en Weber pleiten daarom voor een geen draadloze apparaten'- regel gedurende vergaderingen. Bedrijven die hieraan geen gevolg geven moeten hun aandeelhouders kunnen overtuigen dat smartphones wel degelijk hun nut hebben tijdens vergaderingen. Kunnen ze dat niet, dan is het niet meer dan normaal dat het vertrouwen in de directie en haar individuele leden wordt opgezegd.

Voor het originele artikel zie:
content.jobat.be/nl/artikels/blackberry-laat-managers-foute-beslissing-nemen/?utm_source=standaard&utm_medium=content&utm_content=link&utm_campaign=artikel .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie