Mobistar investeert 36 miljoen in vernieuwing mobiel netwerk.

donderdag, 15 september 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Datanews 8 sept 2011

Mobistar investeert 36 miljoen in vernieuwing mobiel netwerk

Auteur: Kristof Van der Stadt


Mobistar begint deze maand met het updaten van zijn mobiel netwerk. In totaal gaat het om een investering van 36 miljoen euro verspreid over de komende twee jaar. Concreet worden de Nortel 2G-antennes die einde levensduur zijn vervangen door Huawei-antennes. Het netwerk van Mobistar had al flink wat apparatuur van de Chinese leverancier, maar nu wordt het hele netwerk opgebouwd rond hybride basisstations van Huawei. De installatie gebeurt door Ericsson, dat nog steeds in staat voor het onderhoud van het volledige mobiele netwerk van Mobistar.

De hybride basisstations combineren zowel 2G als 3G, waardoor na de upgrade de dekking van beide signalen moet verbeteren. Mobistar zegt ook uitdrukkelijk dat de deep indoor dekking (zeg maar het signaal in gebouwen) er op vooruit zal gaan n dat het energieverbruik van de antennes met de helft beperkt zal worden. Na de upgrade zal het volledige netwerk meteen ook klaar zijn voor lte-technologie (Long Term Evolution): de opvolger van de huidige 3G-standaard die voornamelijk in extra capaciteit en hogere downloadsnelheden moet voorzien.

Dit jaar worden een zo'n 500 antennes vervangen. In 2012 en tijdens het eerste semester van 2013 wordt het resterende deel vervangen. Wanneer een basisstation gepgraded wordt, kan dat aanleiding geven tot storing van maximaal twee uur. Voor businessklanten is Mobistar van plan om de interventies aan te kondigen. Consumenten kunnen op www.mobistar.be/netwerk volgen wat de status van de netwerkupgrade is. De netwerkdekking kan er tot op adresniveau getest worden.


Voor het originele bericht zie:
datanews.knack.be/ict/nieuws/nieuwsoverzicht/2011/09/08/mobistar-investeert-36-miljoen-in-vernieuwing-mobiel-netwerk/article-1195099681626.htm .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie