Hebben zendmasten een impact op het milieu?

donderdag, 15 september 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: KPN Base Facts 8 sept. 2011

Hebben zendmasten een impact op het milieu?

POSTED UNDER Gezondheid, Maatschappelijk verantwoord ondernemen
door Luc Windmolders ·

Hoewel de internationale gezondheidsinstanties geruststellend zijn in hun berichtgeving over de effecten van gsm-antennes op de volksgezondheid, blijft verder onderzoek naar de gevolgen van gsm-straling nodig. De straling van een gsm is tot 10.000 keer hoger dan deze van een antenne. Maar uit voorzorg besliste de Brusselse overheid om de strengste norm ter wereld, 3 V/m, op te leggen voor de antennes. Deze norm is 200 maal strenger dan wat Europese instanties vragen ter bescherming van de volksgezondheid en 50 keer strikter dan de vorige federale norm.

CO2 uitstoot

De Brusselse 3V/m norm verplicht de operatoren om een 400-tal bijkomende zendmasten te plaatsen. GSMA berekende dat de invoering van de Brusselse 3V/m norm leidt tot een extra energieverbruik gelijk aan dat van 135 inwoners. Dit is een extra CO2 uitstoot van 1.000 ton. De Brusselse 3V/m norm in heel Europa invoeren zou een extra gascentrale van 250 Mega Watt vergen. U kan er alles over lezen in de studie “The energy impact of lower RF-EMF exposure limit – case study on the Brussels region“. bit.ly/pRrL1N

Bijen

Europees parlementslid Julie Girling stelde aan de Commissie een vraag over de negatieve impact van GSM-antennes op de levenscyclus van bijen en andere insecten. Ze wilde geïnformeerd worden over de details van de wetenschappelijke studies die over deze materie uitgevoerd werden en welke stappen ondernomen worden om de bijen te beschermen. Deze vraag verbaast ons niet. Er verschijnen wereldwijd immers geregeld alarmerende artikels in de pers dat mobiele straling verantwoordelijk is voor het uitsterven van de bijen.

De Commissie gaf het volgende antwoord: “De Commissie is zich bewust van een studie over de invloed van elektromagnetische straling op het gedrag van bijen, waarover verslag werd gedaan in de Britse krant de Independent in 2007 en die vervolgens foutief gelinkt werd aan schadelijke effecten van gsm-toestellen en aan het instorten van bijenkolonies door desoriëntatie. In realiteit toonde de studie geen enkel significant negatief effect op het richtinggevoel van bijen door gsm-straling. De suggestieve link in de alarmerende verslaggeving werd door de auteurs van de studie snel ontkend.

De Commissie kon geen enkel geloofwaardig wetenschappelijk bewijs ontdekken dat bijen op enige manier beïnvloed worden door straling van GSM masten, die in ieder geval uitzenden op andere frequenties dan die van de draadloze telefoons die in de originele studie gebruikt worden. De Commissie heeft geen onderzoeksprojecten gesteund over de effecten van straling op bijen.

Vooraleer de Commissie stappen zal ondernemen om bijen te beschermen tegen negatieve effecten van straling wil de Commissie een wetenschappelijk, geloofwaardig bewijs zien dat zulke effecten bestaan.

Voor het originele bericht zie:
www.kpnbasefacts.be/gezondheid/hebben-zendmasten-een-impact-op-het-milieu/?lang=nl#comment-154 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie