Stralingswaarde op elke gsm, Cijfer tussen 0 en 2 moet consument bewuster doen aankopen
zondag, 11 september 2011 - Categorie: Berichten Belgie
Bron: De Standaard 9 sept. 2011
Stralingswaarde op elke gsm
Cijfer tussen 0 en 2 moet consument bewuster doen aankopen
Auteurs: Werner Rommers , Bart Moerman
BRUSSEL - Gsm-toestellen moeten binnenkort hun stralingswaarde vermelden. ‘Dat cijfer tussen 0 en 2 moet verplicht vermeld worden in de winkelinformatie en in alle reclame', besliste minister van Consumentenzaken Paul Magnette.
Van onze redacteurs
Het idee om mobiele telefoons een etiket op te kleven dat hun stralingswaarde vermeldt, is een gezamenlijk initiatief van minister van Consumentenzaken Paul Magnette (PS) en zijn partijgenote Laurette Onkelinx, minister van Volksgezondheid.
‘Een tijdje geleden is ons vanuit het federale parlement die aanbeveling gedaan. We nemen die nu ter harte, zodat het publiek zeer bewust kan kiezen voor een gsm die minder straling afgeeft en dus veiliger is', zegt de woordvoerster van Magnette.
De waarde die fabrikanten binnenkort moeten vermelden, ligt tussen 0 en 2 en is gebaseerd op de zogenaamde SAR-waarden, die het vermogen van een gsm weergeven in watt per kilogram lichaamsgewicht. Gsm-toestellen mogen in ons land sowieso nooit een SAR-waarde boven 2 watt per kilo hebben. ‘We hopen dat deze informatie mensen ertoe zal aanzetten om zich bewuster een gsm-toestel aan te schaffen', aldus minister Magnette.
Het koninklijk besluit vermeldt nu nog dat de stralingswaarde zowel in de winkels als in alle reclame vermeld moet worden. ‘Mogelijk zal ook verplicht worden die waarde op de verpakking van een gsm te vermelden. Maar dat ligt nog ter bespreking.'
België is met dit koninklijk besluit een van de eerste Europese landen die fabrikanten en verkopers verplichten de stralingswaarden van gsm's zo duidelijk en zichtbaar te vermelden. Nu staat die waarde meestal nog in kleine lettertjes ergens in de handleiding van de betrokken telefoon vermeld.
Professor Guy Vandenbosch, van de vakgroep Telecommunicatie en Microgolven aan de KU Leuven, is het idee genegen. ‘Ik juich alle initiatieven toe die mensen bewuster doen omgaan met hun mobiele telefoontoestel. Toch betwijfel ik of veel mensen zich dat getal zullen aantrekken. Op het internet vind je die waarden nu al per gsm-model. Ik ken echter maar weinig mensen die daarnaar gaan kijken zijn, op het moment dat ze een gsm kochten.'
Stijgende prijzen?
Vandenbosch ziet nog een ander gevaar. ‘We mogen absoluut niet de boodschap geven dat wie met een gsm met een lage score belt, goed bezig is wanneer die vervolgens urenlang met dat toestel belt. Dan zie ik liever iemand met een gsm met een hoge score, maar die bijvoorbeeld met een oortje telefoneert, waardoor je veel minder aan straling wordt blootgesteld.'
Comeos, de beroepsfederatie van de grootwarenhuizen, denkt dat deze maatregel de prijzen van gsm's zal doen stijgen.
‘De overreglementering in ons land kost de handelaars handenvol geld. En dat betalen we uiteindelijk aan de kassa', aldus gedelegeerd bestuurder Dominique Michel.
Voor het originele artikel zie:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GK3F2F1S .
Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie