De 10 geboden van mobiele etiquette op het werk

woensdag, 24 augustus 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Jobat aug. 2011

De 10 geboden van mobiele etiquette op het werk

Weet je nog vroeger … toen de dieren nog spraken, en er geen internet en gsm’s bestonden? Intussen is zelfs de smartphone al lang niet meer alleen het speeltje van de ceo. Hoog tijd dus voor de 10 geboden: zo word je een heer in het mobiele verkeer.

Wereldwijd hebben meer dan 5 miljard mensen een mobiele aansluiting, een verzevenvoudiging tegenover tien jaar geleden, aldus netwerkbedrijf Ericsson.

Zo’n 40 % van de Belgen checkt al tijdens het ontbijt z’n mail- of gsm-berichten. Meer dan de helft is zo verknocht aan zijn mobieltje, dat hij om zijn iPhone of gsm te kunnen houden zijn dagelijkse zoete zonde zou opofferen. 10 % zou er zelfs vakantiedagen voor opgeven!

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Intel, een van de grootste Amerikaanse producenten van computersoftware, netwerken en communicatiesystemen. Voor dit onderzoek werden in mei 2011 12.761 mensen uit 16 verschillende landen online bevraagd, waaronder ook 502 Belgen.
Een heer in het gsm-verkeer?

Het onderzoek zocht uit wat de grootste ergernissen zijn inzake mobiele toestellen en hun (wan)gebruik op publieke plaatsen. Aan de top van het irritatielijstje staat bij de Belgen surfen in de slaapkamer (47 %), gevolgd door sms’en of typen in andermans gezelschap, bijvoorbeeld tijdens een vergadering (42 %). Niet meer met je hoofd bij je omgeving of gesprekspartner zijn stoort een vijfde van de Belgen.

Zowat de helft van de mobiele gebruikers vindt van zichzelf dat hij zeer goede tot ronduit uitstekende mobiele manieren heeft, de Belg heeft zelfs een nog wat hogere dan gemiddelde dunk van zijn gsm-etiquette. Spelregels over het gebruik van mobiele toestellen op publieke plaatsen, zijn geen overbodige luxe voor 67 % van de Belgen.

De 10 geboden

Zulke etiquetteregels hoeven niet ingewikkeld te zijn. “Als je vertrekt vanuit respect, zit je vaak al in de goede richting”, vertelt Kevin Strubbe, horecaconsultant en etiquettespecialist met onder meer het boek ‘Etiquette is hip’ op z’n palmares.

“Het onderzoek van Intel legt een aantal maatschappelijke frustraties bloot, maar toont vooral goed aan dat velen onder ons nood hebben aan - én vragen om - duidelijke afspraken over mobiele etiquette.”

“Het is niet makkelijk om hier erg strikte regeltjes en afspraken op te plakken. In ziekenhuizen, vliegtuigen, bioscoopzalen en pompstations zien we dikwijls verbodsborden die aanduiden dat een gsm niet toegelaten is.”

Maar wat wordt er verwacht als zo’n verbodsbord er niet staat? Daarom ontwikkelde Kevin Strubbe de 10 geboden van mobiele etiquette.

1. Gij zult uw mobiel toestel niet gebruiken tijdens een zakenlunch
In een restaurant of bar zet je je gsm en andere mobiele toestellen uit. Ben je ‘van wacht’ of kan je het voor je job niet maken je telefoon uit te zetten, zet hem dan op z’n minst op trilfuntie. Word je toch gebeld, hou het gesprek dan kort of excuseer je bij je tafelgasten, en verwijder je even van tafel.

Sommige restaurants en hotels waar veel zakenmensen komen, spelen in op het wijdverspreide gsm-gebruik: je geeft je gsm bij het binnenkomen af aan de receptie, eventuele oproepen worden correct beantwoord en bij het doorgaan krijg je je toestel terug met de genoteerde boodschappen.

2. Gij zult persoonlijke contacten steeds voorrang geven op uw mobiele apparaat
Veel mensen voelen zich verplicht een oproep of mail direct te beantwoorden, ook als ze in gesprek zijn of bezoek hebben. Fout! Geef ten allen tijde voorrang aan het aanwezige bezoek.

Leg je telefoon evenmin op tafel tijdens je onderhoud met een klant of collega: zo geef je het signaal dat je niet met je volledige aandacht bij je gesprekspartner zit. Ook door constant te sms’en of twitteren tijdens een gesprek, geef je een erg ongeïnteresseerde indruk.

3. Gij zult geen toestel met de hand bedienen tijdens het besturen van een voertuig
Als je in de auto niet handsfree kan bellen, dan bel je niet. Sms’en tijdens het rijden is minstens even gevaarlijk en al even verboden. Dat geldt trouwens ook voor gsm-gebruik op de fiets.

4. Gij zult uw mobiele communicatie uitschakelen tijdens meetings
Dat gebeurt nochtans veel te weinig. In een vergadering je gsm of smartphone gebruiken, is ongepast. Tenzij je een dringend telefoontje verwacht of een groot probleem moet oplossen. Anders zet je je telefoon uit, of als de wereld echt geen uurtje kan stoppen met draaien, zet ‘m dan op trilalarm. Het voortdurend getokkel op een toetsenbord kan erg vervelend zijn. Hetzelfde geldt voor je vrije tijd: ook tijdens een film of theatervoorstelling is gsm-gebruik storend.

5. Gij zult geen irritante geluiden produceren
Zorg dat je je eigen oproepsignaal direct herkent en neem onmiddellijk op. Niets is irritanter op de werkvloer dan een minutenlange rinkelende gsm. Persoonlijke deuntjes maken het gemakkelijker je toestel te herkennen, maar hou er rekening mee dat je niet al te serieus zal worden genomen als tijdens een vergadering de begintune van “The A-Team” of “Dos Cervezas por favor” weerklinkt.Als je op je tablet of smartphone videofragmenten bekijkt, gebruik dan zoveel mogelijk een hoofdtelefoon om je collega’s niet te storen.

6. Gij zult niet harder spreken dan nodig
Veel mensen lijken te denken: hoe kleiner het toestel, hoe harder ik erin moet roepen. Niet dus ... Spreek steeds op gedempte toon. Als de persoon aan de andere kant je niet verstaat, vraag hem dan beleefd een beetje luider te praten of pas het volume van je toestel aan.

7. Gij zult de moderne technologie niet gebruiken als statussymbool
Sommigen denken dat ze constant met een headset in hun oren moeten lopen om er zo ‘belangrijk’ uit te zien en te laten uitschijnen dat ze het ‘druk-druk-druk’ hebben. Dat is niet zo: het ziet er dom uit en heeft ook totaal geen nut.

8. Gij zult uw gsm niet opnemen als gij door anderen geholpen wordt
Bel niet in winkels en al helemaal niet als je aan de kassa staat. Ook de dame die je bedient in het bedrijfsrestaurant verdient enig respect als je je bestelling doorgeeft.

9. Gij zult afspraken maken met uw omgeving
Goede afspraken maken goede vrienden … en goede collega’s. Er zijn veel situaties waarin afspraken ons kunnen helpen om professioneler te werken: het gebruik van laptops tijdens vergaderingen, het bezoeken van sociale netwerksites tijdens de werkuren, het gebruik van een smartphone tijdens een presentatie, …

10. Gij zult de online privacy van anderen niet schenden
Het internet is een onmisbaar instrument geworden om sneller en efficiënter te werken. Tegelijk is het een medium waar mensen anoniem hun gal spuien over anderen, vaak op een manier die ze face to face niet zouden durven. Maar ook iets ogenschijnlijk onschuldig als je collega taggen in een foto van het laatste personeelsfeest, kan verstrekkende gevolgen hebben. Vergeet niet dat de informatie die je op internet zet of die er over jou te rapen valt, tot in de eeuwigheid terug te vinden is …

Het originele artikel vindt u op:
content.jobat.be/nl/artikels/de-10-geboden-van-mobiele-etiquette-op-het-werk/?utm_source=nieuwsblad&utm_medium=content&utm_content=blok3&utm_campaign=home .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie