Internet op strand vanaf deze week operationeel. 4 Euro per half uur. Bestraling hele dag gratis.

donderdag, 30 juni 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: De Standaard 30 juni 2011

Auteur: Stef Telen


Half uurtje surfen op strand: 4 euro
Internet op strand en dijk vanaf deze week operationeel

KNOKKE-HEIST/MIDDELKERKE/WESTENDE - Vier euro voor een half uur en liefst 15 euro voor een dag. Wie op het strand of de dijk van de Belgische kust draadloos wil surfen, moet daarvoor stevig betalen. Vooral voor dagjestoeristen belooft mailtjes lezen of een foto van je verbrande rug delen met je vrienden een dure zaak te worden.

De Brugse internetleverancier Citymesh begon eerder deze week met de activatie van 150 wifi-zenders die voor het internet aan de kust moeten zorgen, van de waterlijn tot in de appartementen aan de zeedijken. Het gaat in eerste instantie om Knokke-Heist, Middelkerke en Westende. Tegen de zomer van volgend jaar moet je ook in de andere kustgemeenten draadloos kunnen surfen.

Maar gratis is het digitale gesurf niet. Wie met zijn smartphone of laptop iets wil delen op Facebook, zijn mails wil lezen of de naam van een restaurant wil opzoeken, komt in eerste instantie op een portaalpagina terecht. Daar kan je online betalen voor een surfsessie naar keuze. Voor een half uur internet betaal je 4 euro. Voor een dag 15 euro.

Aan de dure kant, meent Pieterjan Van Leemputten van de technologiewebsite ZDNet. ‘Het is een tarief dat in de lijn ligt van wat hotels vragen voor draadloos internet. Met dit verschil dat het netwerk aan de kust zich richt op consumenten, terwijl het in hotels vaak zakenmensen zijn die hun facturen inbrengen als onkosten', zegt Van Leemputten.

Goedkoper met prepaid

De prijs is vooral hoog wanneer je die vergelijkt met mobiel internet via de grote operatoren. ‘Zo betaal je bij Mobistar bijvoorbeeld 5 euro voor een prepaidkaart van 50 megabyte waarmee je op je smartphone toch gemakkelijk een maand toekomt als je je internetgebruik beperkt tot kleine opzoekingen en e-mails lezen. En ook met je laptop kun je voor een gelijkaardig groot bedrag minstens enkele uren surfen met een prepaidkaart.'

Mitch De Geest van Citymesh geeft toe dat de halfuur- en de dagtarieven aan de dure kant zijn. ‘Maar de dagjestoeristen zijn ook niet ons grote doelpubliek. Met het zand en in de volle zon is surfen op het strand immers toch niet evident. Wel mikken we op de mensen die een week, een maand of ieder weekend komen.'

Voor toeristen die langer dan een dag naar zee komen, loont surftijd kopen bij Citymesh wellicht wel. Voor een week betaal je immers 25 euro, voor een maand slechts 35 euro. Wie alleen tijdens de weekends en op feestdagen wil surfen in zijn tweede verblijf aan zee, betaalt 149 euro per jaar.

Voor het originele artikel zie:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=S23C18SA .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie