HLN: ''De eeuwige discussie: krijg je écht hersenkanker van gsm's''?

zondag, 19 juni 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 19 juni 2011

De eeuwige discussie: krijg je écht hersenkanker van gsm's?

Wetenschappers raken het er maar niet over eens: veroorzaken gsm's nu hersenkanker of niet? Een recente Finse studie blaast het debat nu opnieuw leven in: ''Nonsens. Van bellen krijg je géén kanker'', luidt het bij de Finnen.
Onderzoekers aan de universiteit van Tampere in Finland maken de recente bevindingen van Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met de grond gelijk. Die organisatie beweert dat gsm's hersenkanker veroorzaken. Pure onzin volgens de Finnen.

Twee weken geleden waarschuwde de WHO dat gsm's wel degelijk kanker kunnen veroorzaken. Ze riepen iedereen dan ook op om hun mobiele telefoons minder te gebruiken. ''Gsm-gebruikers lopen meer risico op tumoren nabij het oor, waar de gsm gehouden wordt. Degenen die gedurende zeven jaar dagelijks een kwartier hun mobiele telefoon aan hun oor hielden, vertoonden 72 procent meer kans op gliomen.''

Kwartiertje bellen
De waarschuwing kwam er nadat Interphone een studie deed in 13 landen, waaruit blijkt dat je de kans op een hersentumor aanzienlijk verhoogt door dagelijks een kwartiertje te bellen. Bovendien zou het nieuws al te laat kunnen komen voor heel wat mensen, want het kan wel 15 tot 20 jaar duren vooraleer de tumor zich begint te ontwikkelen.

Een uitspraak waar Finse onderzoekers regelrecht tegenin gaan. Zij zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat gsm's kanker kunnen veroorzaken omdat hersentumoren niet binnen de straling vallen van de meeste toestellen.

Gelijkaardige resultaten
Hiermee liggen hun uitspraken in dezelfde lijn van wetenschappers aan de universiteit van Manchester die in het verleden al ontdekten dat de ziekte niet vaker voorkwam, ondanks de immense stijging van het gsm-gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Opvallend detail: er zijn 61 miljoen Britten en 70 miljoen gsm's in Engeland. Wereldwijd zijn er ongeveer 5 miljard mobiele telefoons in gebruik.

De Finnen willen nu dat de WHO zijn uitspraken intrekt. Ze vinden dat de organisatie de resultaten van de Interphone-studie moet herzien en wil dat ze het gebruik van mobiele telefoons dan ook als 'mogelijk kankerverwekkend' omschrijft.

Dr. Suvi Larjavaara van de universiteit van Tampere en haar team gingen op zoek naar een verband tussen de locatie van tumoren en gsm-gebruik. ( aje.oxfordjournals.org/content/early/2011/05/24/aje.kwr071.abstract . - red. Stopumts).
Ze vertrokken vanuit de veronderstelling (wetende dat 90 procent van de gsm-straling tot op 5 centimeter van het oor door de hersenen wordt opgenomen) dat wanneer de meeste tumoren zich dichtbij het oor bevonden, de oorzaak bij het toestel zou moeten liggen.

''Geen verband''
Onderzoekers vonden 888 hersentumoren tussen 2000 en 2004, maar vonden tot nog toe geen enkel verband tussen de locatie van de tumor en waar en aan welk oor de gsm gehouden wordt.

Toch beweren Spaanse wetenschappers dat we voorzichtig moeten omspringen met dergelijke onderzoeksresultaten en de risico's van gsm's niet mogen onderschatten. Dr. Elisabeth Cardis van het CREAL-Center in Barcelona zegt dat de meeste tumoren zich wel degelijk in de buurt van het oor bevinden. ''Ik ga ervan uit dat er tijdens het (Fins, nvdr.) onderzoek fouten zijn gemaakt waardoor de resultaten niet volledig juist zijn. Het is nog te vroeg om conclusies te trekken over het al dan niet verhoogde risico op hersenkanker'', besluit Cardis.

Voor het originele artikel zie:
www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1280553/2011/06/19/De-eeuwige-discussie-krijg-je-echt-hersenkanker-van-gsm-s.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie