Consument bezorgd over straling bij gebruik mobiele telefoon

woensdag, 15 juni 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: 6minutes.be management 14 juni 2011

Consument bezorgd over straling bij gebruik mobiele telefoon

Het rapport uitgegeven door ‘the World Health Organization’ (WHO)/’International Agency for Research on Cancer’ (IARC) toont aan dat er mogelijk een nieuw gezondheidsrisico voor consumenten bestaat. Het rapport laat zien dat straling afkomstig van mobiele telefoons zorgt voor een verhoogd risico op een kwaadaardige vorm van (hersen)kanker.

Net zoals mensen niet binnen blijven voor schadelijke zonnestralen, zullen ze echter ook niet stoppen met mobiel bellen uit angst voor gevaarlijke straling. Met meer dan 5 miljard mobiele telefoongebruikers over de hele wereld zijn mobiele telefoons niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar het gebruik van handsfree oplossingen kan blootstelling aan straling tot 800 keer verminderen. Maximaal met 2 watt bij mobiele telefoons tot 0,0025 watt met maximaal vermogen voor bluetooth hands free oplossingen. Bij bedrade oplossingen is dit nul watt.

Het IARC beveelt het gebruik van headsets aan, omdat de blootstelling aan straling hierdoor verminderd. ‘Gezien de mogelijke gevolgen voor de volksgezondheid is het erg belangrijk dat hier verder onderzoek naar gedaan wordt, met name om de effecten op lange termijn te onderzoeken bij intensief gebruik van de mobiele telefoon. Tot het moment dat deze resultaten beschikbaar zijn, is het belangrijk om maatregelen te nemen om de blootstelling aan straling te verminderen, zoals handsfree telefoneren’.

Ander recent onderzoek (uitgevoerd door Lindberg International in opdracht van Jabra) toont aan dat straling geen rol speelt in het dagelijks leven van de consument, ondanks de mogelijke risico’s:

* 25% van de respondenten zegt dat ze zich totaal geen zorgen maken over de mogelijke gevaren van straling
* 61% geeft aan dat ze zich tot op zekere hoogte zorgen maken
* 53% geeft aan dat ze een handsfree device willen gebruiken, nadat ze geïnformeerd zijn dat bellen met een draadloze bluetooth headset de blootstelling aan straling aanzienlijk verminderd

Voor het originele artikel zie:
www.6minutes.be/NL/Artikel.aspx?ArtikelID=22199&RubriekID=6 .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie