Tussenkomst van Stralingsarmvlaanderen bij metingen Minister Schauvliege bibliotheek Genk.

dinsdag, 31 mei 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Limburg Actueel 30 mei 2011

Minister Schauvliege meet gsm-straling in bib Genk PDF Afdrukken E-mail

Auteur: Lore Tobac
maandag 30 mei 2011

Vlaams minister van Leefmilieu Joke Schauvliege (CD&V) was maandagmorgen aanwezig bij een meting van gsm-straling in de bibliotheek van Genk. Sinds begin dit jaar heeft de Vlaamse overheid een strengere norm voor elektromagnetische stralingen. Begin volgende maand volgt er in elke provincie een infosessie over zendantennes.

Image

Sinds begin 2011 gingen de strenge Vlaamse normen voor gsm-straling van kracht. Overal in Vlaanderen is er een limiet van drie Volt per meter. Elke Vlaming kan zon meting aanvragen bij de Vlaamse overheid. Sinds 2009 zijn er een 300-tal metingen aangevraagd. Bij geen enkele meting werd een normoverschrijding vastgesteld, vertelt minister Schauvliege. De meeste meetwaarden liggen lager dan een Volt per meter.

Zendmasten
In de bibliotheek van Genk kwam het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) een meting uitvoeren. De bib staat vlakbij drie zendmasten en er is ook wi-fi in het gebouw. Minister Schauvliege koos deze locatie ook omdat het een openbare plaats is met veel bezoekers. In de bibliotheek kon het BIPT een straling van 0,8 Volt per meter optekenen. Met een tweede toestel werd onderzocht van waar de straling net komt. Het ging er vooral om de zendmasten en het draadloos netwerk.

Streng
Na de meting had de minister een gesprek met een bezorgde Limburger. Luc Leenders van StralingArmVlaanderen vroeg de minister waarom ze eerst voor een limiet van 0,6 ijverde en nu tevreden blijkt met de limiet van 3 Volt per meter. Schauvliege verzekerde Leenders er meteen van dat de limiet van drie Volt per meter voldoende is. Vlaanderen heeft daarmee een van de strengste normen in de wereld, besluit Schauvliege.

Infosessie
Om Vlamingen beter te informeren over de mogelijke effecten van elektromagnetische straling organiseert het departement Leefmilieu in de maand juni in elke provincie infosessies over vastopgestelde zendantennes. Op 9 juni vindt de Limburgse infosessie plaats in het Vlaams Administratief Centrum.

Voor het originele artikel zie:
www.limburg-actueel.be/index.php?option=com_content&task=view&id=11139&Itemid=40 .

Leest u ook:
www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1271915/2011/05/30/Vlaamse-overheid-meet-gsm-straling-aan-huis.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie