''Experts willen gsm's en draadloos internet weg uit klas''.

maandag, 16 mei 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 16 mei 2011

Experts willen gsm's en draadloos internet weg uit klas

Experts van de Raad van Europa adviseren om zowel gsm's als draadloze internetverbindingen te verwijderen uit de klassen en de scholen. Volgens de specialisten houden de elektromagnetische golven immers een potentieel gezondheidsrisico in voor de kinderen en jongeren, schrijft de krant Het Laatste Nieuws.

Er bestaat al jaren verdeeldheid over het stralingseffect van mobiele telefoons, babyfoons en andere draadloze toestellen. De Raad van Europa, die de Europese beleidsmakers adviseert, gaat er echter wel degelijk van uit dat de elektromagnetische golven mogelijk schadelijke effecten hebben op dieren, planten en mensen, zelfs als ze blootgesteld zijn aan stralingsniveaus die onder de huidige drempels liggen. De Europese experts roepen dan ook op tot onmiddellijke actie.

Campagnes
Behalve het bannen van gsm's en WiFi-systemen uit klassen en scholen, adviseert het orgaan om informatiecampagnes op te zetten en alle mogelijke maatregelen te nemen om kinderen en jongeren - de grootste risicogroepen - te beschermen. Zo moet er volgens de Raad een lage drempel komen qua stralingsnorm en moeten alle draadloze toestellen die elektromagnetische golven uitstralen, dat ook duidelijk vermelden.

Vlaanderen
Bij de Vlaamse overheid is men voorlopig niet geneigd om de adviezen blindelings te volgen. Vlaanderen heeft al één van de strengste stralingsnormen ter wereld, en kiest ervoor om nog deze maand een nieuwe sensibiliseringscampagne op te starten om langdurig gsm-gebruik te beperken. (hln/sam)

Voor het originele artikel zie:
www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1264738/2011/05/16/Experts-willen-gsm-s-en-draadloos-internet-weg-uit-klas.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie