Provider Base neemt het op voor zijn concurrent, met commentaar initiatiefnemers petitie.

zondag, 15 mei 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bericht geplaatst 14 mei 2011
Update 15 mei 2011 i.v.m. mediareacties

Bron: Het Nieuwsblad 13 mei 2011

Base neemt het op voor zijn concurrent

Auteur: bvb

Gsm-operator Base neemt het op de microblogsite Twitter op voor zijn concurrent Telenet. Base reageert op de vierduizend handtekeningen die enkele organisaties hebben verzameld tegen de komst van een vierde gsm-operator.

''Zin of onzin als een gsm tot 10.000 maal meer straalt dan een mast?'', vraagt Base zich af.
Volgende maand wordt de licentie geveild voor de vierde mobiele operator in België. De initiatiefnemers van de petitie, onder meer de organisaties Beperk de Straling en StralingsArmVlaanderen, stellen dat de duizenden nieuwe antennes de elektromagnetische straling verder zullen doen toenemen.

Dat klopt niet, stelt Base ter verdediging van zijn concurrent. ''De bezorgdheid van de burgers richt zich vooral op mobiele zendmasten op gebouwen, vaak in het midden van de stad. Maar de straling van gsm’s is heel wat hoger dan die van antennes'', aldus de operator op zijn website.

Om een gsm-netwerk uit te bouwen in België zijn enkele duizenden antennes nodig, is te horen bij de bestaande operatoren. Een deel van de pylonen wordt gedeeld. ''Wij delen nu zowat 23 procent met Mobistar en Base'', zegt Jan Margot van Proximus. ''Telenet is welkom als we nog plaats hebben.''

Ook Margot wijst er nogmaals op dat meer masten niet voor meer straling zorgen. ''Hoe dichter de mast, hoe minder straling er wordt uitgezonden door het gsm-toestel'', besluit de woordvoerder.

Voor het origineel zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20110513_146 .

Op dit bericht volgde het commentaar van de initiatiefnemers van de petitie:


Op 14 mei 2011 om 00u14, zei Jan Allein:

De reactie van Base is totaal onzinnig. Gezondheidsorganisaties (en zelfs Proximus) voeren sensibilisatiecampagnes om de gsm verstandig te gebruiken en langdurige blootstelling aan gsm straling te vermijden (prudent Avoidence). De Logo's, de stad Gent, CLB en scholen in Gent pleiten via het project Slimme Mediashake voor een verbod van gsm's onder de 12 jaar. De blootstelling van straling afkomstig van de gsm-umts masten is in tegenstelling tot het gsm-toestel permanent en onvrijwillig.Die blootstelling kan je niet verstandig vermijden en masten kan je niet uitschakelen.Baby's en kleine kinderen die geen gsm gebruiken worden dan passief blootgesteld. Meer antennes betekent ook meer straling. De stralingsbelasting is trouwens cummulatief. In het kader van het ALARA principe verloopt de gsm communicatie via 3 operatoren in België perfect en kunnen de stralingswaarden nog naar omlaag. Er is dus geen maatschappelijke nood aan een 4de operator, ook niet in functie van de prijs.

Op 13 mei 2011 om 21u41, zei Steven Boone:

De argumenten van Base snijden geen hout. Men kan een kortstondige vrijwillige blootstelling van een GSM-toestel niet vergelijken met de permanente 24/7 onvrijwillige blootstelling aan straling van GSM-masten. Het is herhaaldelijk wetenschappelijk bewezen dat de gepulste microgolfstraling van GSM-masten zeer schadelijke gezondheidsgevolgen heeft voor de mens. En in het bijzonder voor baby's, kinderen, zwangere vrouwen, minderjarigen, ouderen en zieken. Deze reactie komt van de 4 Belgische verenigingen van de petitie tegen de 4e mobiele operator: www.petitie-elektrosmog.be

Ook de Standaard bericht over de petitie, zie:
www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=GKC3A4BQN .

Evenals Het Laatste Nieuws met diverse reacties:
www.hln.be/hln/nl/4124/Multimedia/article/detail/1263941/2011/05/13/Petitie-tegen-straling-vierde-gsm-licentie.dhtml?sms_ss=twitter&at_xt=4dce4d83ef987f20,0 .



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie