1 op 4 Belgen rijdt en belt met gsm in de hand

zaterdag, 14 mei 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Laatste Nieuws 13 mei 2011

1 op 4 Belgen rijdt en belt met gsm in de hand

En op vier Belgen rijdt en belt met de gsm in de hand, wat gevolgen heeft voor de veiligheid. Dat blijkt uit een peiling van het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV). ''Het besturen van een voertuig vereist een zeer grote concentratie. De minste onoplettendheid kan een ernstig ongeval tot gevolg hebben. Een bestuurder kan zich namelijk niet concentreren op twee taken tegelijk. De aandacht voor de persoon aan de andere kant van de lijn haalt het op het sturen'', zegt staatssecretaris voor Mobiliteit Etienne Schouppe.
Verder blijkt nog dat 26 procent van de automobilisten dagelijks achter het stuur zonder handenvrije kit telefoneert. 24 procent van de bevraagden leest zelfs sms'jes tijdens het rijden, 16 procent verstuurt er. In totaal gebruikt 53 procent van de bestuurders elke dag zijn gsm in de auto, met of zonder handenvrije kit. Het risico op een ongeval is voor bellende bestuurders twee tot negen maal hoger.

Slechts 29,5 procent van de personen die bellen tijdens het rijden beschikt over een handenvrije kit. Dat betekent nog niet dat die personen de kit effectief gebruiken. Volgens de peiling maakt slechts 61 procent van de bezitters van zo'n kit er systematisch gebruik van.

Om deze problematiek onder de aandacht te brengen, lanceren Etienne Schouppe en het BIVV een nieuwe campagne op vrijdag 13 mei, in samenwerking met de vereniging van Ouders van Verongelukte Kinderen (OVK) en Mercator-verzekeringen. De campagne wordt die dag door radiospotjes en krantenadvertenties gepromoot.

Voor het originele bericht zie:
www.hln.be/hln/nl/957/Belgie/article/detail/1263870/2011/05/13/1-op-4-Belgen-rijdt-en-belt-met-gsm-in-de-hand.dhtml .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie