Petitie tegen komst vierde gsm-operator

vrijdag, 13 mei 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Bron: Het Nieuwsblad 13 mei 2011

Vier Vlaamse en Waalse organisaties zijn een petitie gestart tegen de komst van een vierde mobiele operator in ons land. Volgens hen zal een nieuwe gsm-aanbieder leiden tot de plaatsing van duizenden nieuwe zendmasten en een grote toename van elektromagnetische straling.

'De huidige belasting door stralingen is al een gevaar voor de volksgezondheid', zegt Steven Boone van de werkgroep Beperk de Straling. 'Door nog een operator toe te laten, treedt onze overheid - tegen het advies van de Europese aanbevelingen in - haar eigen voorzorgsprincipe met voeten. Dat stelt dat straling van gsm-masten zoveel mogelijk beperkt moet worden.'

De initiatiefnemers van de petitie menen dat de Belgische telecommarkt verzadigd is en dat een nieuwe speler de tarieven niet zal doen dalen. Ze hekelen ook het 'nodeloos hoge' energieverbruik van gsm-netwerken.

Meer dan vierduizend Belgen hebben de petitie tegen de vierde operator al ondertekend. Onder hen de professoren Stefaan Van Gool en Victor Moshchalkov (KU Leuven), die de gevaren van elektromagnetische straling aankaartten in het Vlaams Parlement.

Wellicht volgende maand wordt de licentie toegekend aan de nieuwe operator. Er is n kandidaat, vermoedelijk Telenet.

Voor het originele artikel zie:
www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GKC3A4BQN .Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie