Programma over straling en gezondheid op België 1. ''Slaapt u rustig verder!''.

donderdag, 27 januari 2011 - Categorie: Berichten Belgie

Op 26 jan 2010 zond België 1 in het programma ''Ook getest op mensen'' een bijdrage met de titel ''Is de straling van GSM, tv-toestel, microgolven, enz. gevaarlijk voor de gezondheid? Welke zijn de gevolgen op korte en lange termijn''?

Het is het tweede item in het programma dat u nog terug kunt zien als online video op:

www.een.be/programmas/ook-getest-op-mensen/straling .

Het programma blonk uit in ongenuanceerde en misleidende informatie. Enkele voorbeelden:

1.
Het verschil tussen analoge en digitale gepulste straling - en vooral hoe dat voelt en wat gepulst doet - werd niet ter sprake gebracht. Ter geruststelling werd vermeld dat de FM-frequentie qua vermogen vele malen hoger is dan bv. de GSM. (Inderdaad, als de digitale frequenties met diezelfde vermogens zouden werken, dan vielen alle levende wezens meteen om en/of kregen ernstige huidklachten).

2.
De babyfoon toonde een zeer verontrustende waarde van 1,63 V/m, ver boven de aanbevolen waarde in het Bio-initiative rapport en eveneens ver boven de biologische Duitse SBM 2008 norm.

3.
Deze doorsnee Vlaamse familie had klaarblijkelijk geen DECT telefoon in huis, veruit de grootste veroorzaker van elektrosmog.

4.
In het aansluitende interview merkte Prof. Luc Verschaeve op dat laboratoriumproeven met dieren niets (geen tumoren) aan het licht had gebracht (Graag verwijzen wij daarvoor naar onze rubriek onderzoeken met de vele studies over de effecten van microgolfstraling bij planten en dieren). Prof. Verschaeve is klaarblijkelijk de studie van zijn Belgische collega Adang vergeten. Als wetenschapper zou hij beter moeten weten.

5.
Ronduit onverantwoord was de opmerking dat GSM gebruik bij kortetermijn-gebruikers mogelijk zou beschermen tegen Alzheimer zonder te vermelden dat voor langetermijn-gebruikers in de categorie > 10 jaar bellen het risico op hersentumoren schrikbarend verhoogd is.

Over de wetenschappers die ter begeleiding van het programma geraadpleegd werden:
prof. Luc Martens is ingenieur en CEO van Excentis te Gent, een bedrijf dat diensten verleend aan de telecomindustrie.
prof. Luc Verschaeve is bioloog. Artsen kwamen niet aan het woord.
De redactie van Stopumts ontving uit België betrouwbare informatie van stralingsslachtoffers dat zij bij de selectie van het publiek werden geweerd.

De maatschappelijke- en financiële belangen zouden wel eens flink gevaar kunnen lopen, als men écht uitlegt hoe het zit. Wel vermeldde het programma dat de emissie-vermogens in België flink gereduceerd waren en dat anti-diefstalpoortjes in supermarkten met onacceptabel hoge straling werken.

Betere documentaires vindt u op:
Artikelen/3221
Artikelen/3754
Berichten%20Internationaal/4101
Oproepen/4199
Berichten%20Nederland/4575
Berichten%20Internationaal/5113 .

Op een vraag van een der lezers van Stopumts liet prof. Martens in een schriftelijke reactie weten:

''Het is correct dat de normen enkel naar de korte-termijn effecten kijken. Ik heb dan ook expliciet gezegd dat voor de korte termijn-effecten de waarden onder de norm liggen. De norm houdt wel een voorzichtheidsprincipe in omdat een veiligheidsfactor is toegepast. Ik had daar nog wat verder uitleg bij maar dit is geknipt wegens tijdsgebrek. Lange-termijn effecten zijn een andere zaak en daar ben ik zeker geen expert in'',
waarvan akte.



Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie