Belgische neurochirurg: ''Geen verband tussen groei gsm-gebruik en hersentumoren''

donderdag, 21 oktober 2010 - Categorie: Berichten Belgie

Geplaatst 20 okt. 2010.
Update met toegevoegde link van Youtube en Beperk de Straling 21 okt. 2010.

Zie ook het commentaar van onze Belgische collega's van Beperk de Straling op:
www.beperkdestraling.org/index.php?option=com_content&view=article&id=165:geen-link-tussen-gsm-gebruik-en-hersentumoren&catid=43:nieuws-algemeen&Itemid=68 .


Bron: Het Laatste Nieuws 19 okt. 2010

''Geen verband tussen groei gsm-gebruik en hersenkanker''

''Ondanks het explosief gestegen gebruik van gsm's zien we geen belangrijke toename van het aantal hersentumoren.'' Dat stelt Dirk Van Roost, diensthoofd neurochirurgie in het UZ Gent.

Weinig waarschijnlijk
Alhoewel het nog steeds onduidelijk is of veelvuldig gsm-gebruik het risico op hersentumoren al dan niet vergroot, vermoedt Van Roost dat dit niet het geval is. ''Het soort straling dat een gsm uitzendt maakt een verband weinig waarschijnlijk.'' In ons land doen zich jaarlijks zo'n zes nieuwe gevallen van primaire hersentumor (gezwellen die uitgaan van het hersenweefsel zelf) voor per 100.000 inwoners. Over de mogelijke uitwendige oorzaken van een hersentumor is zo goed als niets bekend.

Meer mannen
''Eetgewoonten, roken en alcohol hebben alleszins geen invloed. Ioniserende straling (zoals röntgenstraling) verhoogt het risico. Erfelijkheid speelt wellicht een beperkte rol'', meent Van Roost.
Iets meer mannen dan vrouwen - een verhouding van drie op twee - worden met de ziekte geconfronteerd, meestal tussen 50 en 70 jaar, met een piek rond 60. (belga/ep)

Voor het originele bericht zie:
www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1171451/2010/10/18/Geen-verband-tussen-groei-gsm-gebruik-en-hersenkanker.dhtml .

Opm. Stopumts:
Neurochirurg Dirk van Roost heeft de resultaten van het Interphone onderzoek nog niet helemaal tot zich door laten dringen. Zie Artikelen/4770 .

En ook vroeger waren er artsen die het roken aanprezen:
www.youtube.com/watch?v=gCMzjJjuxQI .

Lees verder in de categorie Berichten Belgie | Terug naar homepage | Lees de introductie